Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trump zakázal obchodovanie s KĽDR, k tvrdým sankciám sa pridá aj Čína
Zdielať na

Trump zakázal obchodovanie s KĽDR, k tvrdým sankciám sa pridá aj Čína

NEW YORK / Americký prezident Donald Trump uvalí sankcie na všetky osoby a spoločnosti, ktoré obchodujú s KĽDR a bankám, ktoré financujú a umožňujú obchod so Severnou Kóreou. Povedal tiež, že čínska centrálna banka tiež zakázala bankám obchodovať so Severnou Kóreou.

Nový exekutívny príkaz prezidenta Donalda Trumpa dáva americkému ministerstvu financií právo uvaliť sankcie na každú zahraničnú banku, ktorá sa zaoberá finančnými transakciami súvisiacimi s obchodom s KĽDR. Obmedzenia podľa Trumpa postihujú aj severokórejské obchodné a dodávateľské siete.

"Zahraničné banky budú stáť pred jasnou voľbou: buď budú obchodovať so Spojenými štátmi, alebo sprostredkujú obchod so zločineckým režimom v Severnej Kórei," povedal Trump pri oznamovaní svojho rozhodnutia. "Tento (severokórejský) režim už nemôže počítať s ostatnými vo svojich obchodných a bankových aktivitách," dodal.

Dôvod? Jadrové zbrane

"Náš nový exekutívny príkaz odreže Severnú Kóreu od finančných zdrojov, ktoré jej umožňujú vyvíjať tie najsmrtonosnejšie zbrane, ktoré ľudstvo pozná," povedal Trump novinárom pred obedom, ktorý usporiadal pre japonského premiéra Šinzóa Abeho a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina.

Americký prezident pri kritike Pchjongjangu zostril svoj slovník už v utorok, keď hovoril ku členom Valného zhromaždenia OSN. Povedal, "že ak by KĽDR ohrozovala Spojené štáty, nemali by inú možnosť, ako úplne zničiť Severnú Kóreu." Ďakoval aj Číne a Rusku za podporu presadzovania sankcií voči Pchjongjangu. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho nazval Trumpovu reč "štekanie psov".

Bezpečnostná rada OSN na začiatku minulého týždňa jednohlasne schválila nové sankcie voči Severnej Kórei kvôli šiestemu a najsilnejšiemu jadrovému testu, ktorý krajina vykonala 3. septembra. Uznesenie je deviate svojho druhu od roku 2006 a zakazuje KĽDR vyvážať textil, ktorý je druhý najväčší hneď po uhlí. Zakazuje napríklad dovoz zemného plynu a kondenzátov do KĽDR a tiež obmedzuje dovoz ropy pre severokórejčanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy