Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sloníča uviazlo v bahne na niekoľko hodín. Záchrana prišla práve včas
Zdielať na

Sloníča uviazlo v bahne na niekoľko hodín. Záchrana prišla práve včas

Archívne video

TSAVO / Mláďa Slona afrického uviazlo v bahnitej jame v Národnom parku Tsavo v Keni. Bolo tam natoľko zapadnuté, že ho takmer nebolo vidieť. Jeho chobot si všimla skupina turistov, ktorá privolala pomoc. Do bezpečia sloníča dostali práve včas.

Podľa záchranárov sa slonia matka snažila mláďa zachrániť, ale neúspešne. "Je zrejmé, že sa o záchranu pokúšala. Nakoniec ale svoje mláďa s ťažkým srdcom opustila," hovorí jedna zo záchrankýň Angela Sheldricková. Celú operáciu ale pozorne sledovala, uvádza portál novinky.cz.

Záchranná akcia trvala asi 30 minút. "Keď sme začali so záchranou, jedna slonica sa k nám priblížila. Vyzerala nervózne, hlavu aj chvost zdvíhala do výšky," opisuje situáciu Angela. Bolo jasné, že išlo o matku. Chvíľu to vyzeralo tak, že na záchrancov zaútočí, ale zrejme si uvedomila, že sa jej mladému snažia iba pomôcť. 

Všetci zúčastnení museli pracovať rýchlo, aby dostali sloníča do bezpečia. Pomocou popruhov ho premiestnili k menej rozbahneným okrajom a odtiaľ ho už vedeli vytiahnuť von. "Podľa všetkého tam bolo už niekoľko hodín." Keď sa opäť postavilo na nohy, ihneď bežalo za matkou. K radostnému stretnutiu sa ihneď pridal aj zvyšok stáda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy