Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zvíťazí opäť Merkel? Nemecké voľby výrazne ovplyvnia aj Slovensko
Zdielať na

Zvíťazí opäť Merkel? Nemecké voľby výrazne ovplyvnia aj Slovensko

NEMECKO/SLOVENSKO / Presne o týždeň budú veľmi dôležité voľby s dosahom na celú Európu, teda aj na Slovensko. Hovoríme o nemeckých parlamentných voľbách, ktorých najväčšou favoritkou je najmocnejšia žena na svete Angela Merkelová. Hlasovať môže takmer 62 miliónov Nemcov.

"Nemecko je veľmi významnou krajinou aj čo do hospodárskej sily a určite to bude signál pre celú EU aj pre nás," uviedla pre TV JOJ predsedníčka Hospodárskeho výboru NR SR Jana Kiššová.

Práve Nemecko je najväčším obchodným partnerom Slovenska - najviac odtiaľ dovážame a zároveň tam aj najviac vyvážame. Je to aj náš dôležitý spojenec v NATO. "Nemecko je motor EU, aj hospodársky aj politicky, takže nie je jedno, ako tie voľby dopadnú," upozorňuje predseda Zahraničného výboru František Šebej.

Líderka Európskej únie

Merkelová z Kresťansko-demokratickej únie je úspešnou kancelárkou od roku 2005 a je považovaná za faktickú líderku celej Európskej únie. Ak sa za týždeň nestane niečo šokujúce, hlavný vyzývateľ, sociálny demokrat Martin Schultz, s ňou prehrá.

Nečudo, veď okrem iného nezamestnanosť v Nemecku je pod štyrmi percentami a Merkelová už niekoľko rokov s prebytkom zveľaďuje aj tak bohatú štátnu kasu. "Aj keď pani Merkel má solídne vyhliadky na svoje na svoje víťazstvo a potvrdenie pozície premiérky, predsa len vytvorí sa tam priestor pre nové politické sily, ktoré prídu s inými názormi," dodáva podpredseda Zahraničného výboru Jaroslav Paška.

Ak sa darí Nemecku, darí sa Slovensku

Nemecká stopa je z historického hľadiska veľmi výrazná aj na slovenskom území. V súčasnosti ich najviac žije v regiónoch Bratislavy, Medzeva a Košíc. Ak by mali slovenskí poslanci možnosť hlasovať v nemeckých voľbách, zachovali by sa presne podľa svojho politického presvedčenia.

"Pevne verím, že bude posilnená ľavica, čo je od sociálneho demokrata pochopiteľné," uviedol svoju voľbu predseda Eurovýboru Ľuboš Blaha.

"Pravdepodobne by som dal svoj hlas liberálom FDP, ja im veľmi držím palce, aby boli súčasťou vládnej koalície spolu s CDU," dodal podpredseda Eurovýboru Martin Klus. Ako dodal bývalý minister obrany Martin Fedor, on by jednoznačne volil stabilitu a prosperitu, ktorá je stelesnená v postave súčasnej kancelárky a politickej sily CDU/CSU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy