Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Záhada, pre ktorú exhumovali Salvadora Dalího, je vyriešená
Zdielať na

Záhada, pre ktorú exhumovali Salvadora Dalího, je vyriešená

FIGURES / Z večného odpočinku museli vyrušiť surrealistického umelca všetkých dôb Salvadora Dalího a to pre výmysel jednej ženy. Maria Pila Abel Martinez sa dožadovala testu otcovstva, pretože verila, že jej biologickým otcom je práve známy umelec. Jasno v celom spore nakoniec spravil až test DNA.

Španielsky súd nariadil exhumáciu pozostatkov Dalího v júli 2017 na popud Martinez. Toto rozhodnutie bolo v tom čase veľmi kontroverzné. Súdni znalci tak odokryli kamennú hrobku, aby sa dostali k balzamovanému telu a odobrali vzorky DNA z Dalího vlasov a zubov. Tie ale potvrdili, čo mnohí už dávno tušili. Salvador Dalí nebol otcom 61-ročnej Martinez. 

Dalího nadácia v stredu vyhlásila, že výsledok ich prekvapil. Už od samého začiatku neboli žiadne náznaky, že by táto žiadosť o otcovstvo mala v sebe akúkoľvek pravdivosť." Samotný umelec nikdy nenaznačil, že by mohol mať nejaké deti. Raz sa dokonca vyjadril: "Géniovia plodia priemerné deti a ja by som nikdy nechcel prejsť takou skúsenosťou." 

Martinez, ktorá sa živí ako veštica, tvrdí, že jej matka bola slúžkou v jeho dome v Port Lligate a s umelcom udržiavala tajný vzťah, uvádza portál CNN. Pokúšala sa o tom všetkých presvedčiť viac ako desať rokov. Najprv dokazovanie viedlo cez Dalího staré veci, to sa ale ukázalo ako nepostačujúce. To viedlo najvyšší súd k tomu, aby súhlasil s exhumáciou. Napokon všetko vyšlo najavo a Maria Pila Abel Martine môže konečne pokojne spávať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy