Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Severná Kórea oznámila, že uskutočnila skúšku vodíkovej bomby
Zdielať na

Severná Kórea oznámila, že uskutočnila skúšku vodíkovej bomby

Archívne video

PCHJONGJANG/TOKIO / Severná Kórea uskutočnila ďalší jadrový test. Ako prvé to potvrdilo Japonsko. Predtým dva otrasy zaznamenali seizmologické služby v USA, v Číne a Južnej Kórei. Ide týmto už o šiesty pokus KĽDR od roku 2006. Niekoľko hodín predtým Pchjongjang oznámil, že vodca si prezrel vodíkovú bombu určenú pre novú medzikontinentálnu balistickú raketu.

Japonský premiér Šinzó Abe prehlásil ešte pred vyhodnotením otrasov, že jadrový pokus by bol úplne neprijateľný. Minister zahraničných vecí Taró Kono krátko na to povedal, že nakoniec naozaj išlo o jadrové testy. 

Ohnisko otrasov, ktoré dosiahli silu 6,3 stupňa, bolo v hornatej izolovanej provincii Hamgjong, kde má KĽDR svoju jadrovú strelnicu. Čínska seizmologická stanica informovala, že po prvýchnsilných otrasoch nasledovali o asi osem minút ďalšie, slabšie. Vlani KĽDR uskutočnila dva jadrové testy a odvtedy pokračuje obrovským tempom v testoch ďalších zbraní, vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet a nedávno tiež rakety stredného doletu, ktorú vystrelili ponad územie Japonska.

Severokórejská agentúra uviedla, že vodca KĽDR Kim Čong-un spravil inšpekciu novej vodíkovej bomby, ktorú je možno inštalovať do medzikontinentálnej rakety nového typu, ktorá môže zasiahnuť územie USA. Vraj ide o "veľkú ničivú silu".  Americký prezident Donald Trump v noci telefonoval s japonským premiérom o rastúcej hrozbe zo strany Severnej Kórei. Oznámil to Biely dom.  Rada bezpečnosti OSN prijala dokopy osem sankcií proti KĽDR s cieľom zastaviť ich v ďalšom vývoji jadrových a raketových zbraní, ale bez výsledku. 

Americký prezident neskôr na svojom profile na Twitteri reagoval verejne na nukleárny test. "Severná Kórea vykonala závažný jadrový test. Ich slová a činy sú naďalej veľmi nepriateľské a nebezpečné voči Spojeným štátom." Tiež uviedol, že je KĽDR je zločineckým štátom a hanbou Číny. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/904305644651634688

Súvisiace články

Najčítanejšie správy