Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Angelu Merkel podali Nemci pre migráciu tisíc trestných oznámení
Zdielať na

Na Angelu Merkel podali Nemci pre migráciu tisíc trestných oznámení

Archívna reportáž

BERLÍN / Viac ako tisíc trestných oznámení podali od roku 2015 ľudia na nemeckú kancelárku Angelu Merkel pre jej postup počas migračnej krízy. S odvolaním sa na štátne zastupiteľstvo o tom informovalo periodikum Mannheimer Morgen. Všetky oznámenia prokurátori odložili ako bezdôvodné.

"Všetky trestné oznámenia podané na spolkovú kancelárku sa ukázali byť neopodstatnené," uviedla Frauke Köhler, hovorkyňa Spolkového štátneho zastupiteľstva, ktoré sídli v Karlsruhe a je zodpovedné za vyšetrovanie prípadov súvisiacich s vnútorným a vonkajším ohrozením štátu. Trestné oznámenia podané na Angelu Merkel obsahovali vo veľkej väčšine návrh na zahájenie jej stíhania pre vlastizradu. 

Podľa periodika Mannheimer Morgen pochádza väčšina trestných oznámení z okruhu ľudí blízkych strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá je známa protiimigračnou rétorikou. Na vrchole utečeneckej krízy mala AfD v prieskumoch verejnej mienky podporu až 14 percent, teraz je to podľa rôznych ankiet v rozpätí 7-10 percent. 

Po nemeckých voľbách, 24.septembra, ale jej členovia takmer určite zasadnú do Spolkového snemu.

Podľa svojich odporcov sa kancelárka Merkel dopustila vlastizrady ústretovou politikou voči migrantom. V septembri 2015 sa predsedkyňa nemeckej vlády a Kresťanskodemokratickej únie (CDU) z humanitárnych dôvodov rozhodla prijať utečencov, ktorí sa dostali po tzv. balkánskej ceste do Maďarska, kde im ale úrady v ďalšej ceste do strednej Európy bránili. V roku 2015 napokon prišlo do Nemecka celkom 890 tisíc utečencov. Od tej doby Berlín prijal, či v rámci EÚ podporil niektoré opatrenia, ktoré spomaľujú príliv migrantov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy