Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Úrady opakovane zverili 5-ročnú kresťanku do opatery ortodoxnej moslimskej rodiny
Zdielať na

Úrady opakovane zverili 5-ročnú kresťanku do opatery ortodoxnej moslimskej rodiny

Archívna reportáž

LONDÝN / Úrad v londýnskej štvrti Tower Hamlets opakovane zverili päťročné dievča do starostlivosti moslimskej rodiny. Ukázalo sa pri kontrole odboru pestúnskej starostlivosti. Náhradní rodičia mali dievčaťu vziať krížik, nútiť ju nadávať na kresťanov a učiť sa arabsky.

Pri ukladaní pestúnskej starostlivosti o dieťa je predpoklad, že úrady vezmú do úvahy pôvod, vierovyznanie alebo kultúru dieťaťa, v ktorej vyrastalo. Napriek tomu sa 5-ročné dievča dvakrát dostalo do ortodoxnej moslimskej rodine. Spis z kontroly uvádza, že dievča plakalo a prosilo úradníka, aby ju už k pestúnom späť neposielal. Ako dôvod tiež uviedla, že jej opatrovatelia nerozprávajú po anglicky. Odbor malej kresťanke aj tak nevyhovel.   

Dievčatko tiež vypovedalo, že jej pestúni vzali krížik, ktorý nosila na krku a tiež jej zakázali jesť jej obľúbené jedlo, ktoré jej varila matka, pretože obsahovalo slaninu.Európske ženy mali nazvať "sprostými alkoholičkami." Malá Britka skončila v opatere pestúnov napriek protestom jej matky. Preč ju od nej zobrali, odmietajú zverejniť, uvádza portál novinky.cz. 

Úrady mlčia

Radnica v Tower Hamlets sa k prípadu vyjadrila, že ich pestúnsky odbor poskytuje stabilné domovy pre stovky detí ročne a že vždy berú ohľad na ich pôvod a kultúrnu identitu. To ale nekorešponduje s vyhlásením inšpektora, ktorý bol skontrolovať päťročné dievča. Rovnaký názor má aj kamarátka utrápenej matky dievčatka. "Potrebuje byť obklopená prostredím, kde sa bude citíť v bezpečí a milovaná. Miesto toho ju zavliekli do prostredia, kde je jej všetko cudzie. Pre malé dieťa to je desivé." 

Na Slovensku sa stal prípad, kedy sa naopak v nepríjemnej situácii ocitla moslimka, ktorá sa kúpala v burkinách. Stala sa terčom útočných slovných reakcií. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy