Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Počet obetí hurikánu Harvey stúpa. Evakuujú ďalšie mestá
Zdielať na

VIDEO: Počet obetí hurikánu Harvey stúpa. Evakuujú ďalšie mestá

HOUSTON / Americké úrady prikázali v pondelok povinnú evakuáciu mesta na juhovýchode Texasu s približne 20-tisíc obyvateľmi, ktoré postihli záplavy v dôsledku hurikánu Harvey. Polícia v meste Dickinson oznámila, že povinná evakuácia začína platiť od 14:00 miestneho času. Dickinson je nízko položené mesto, ktoré sa nachádza asi 48 kilometrov juhovýchodne od Houstonu.

Zo zaplaveného Houstonu úrady už medzičasom evakuovali 2 000 ľudí, informoval šéf miestnej polície Art Acevedo. Podľa jeho slov sa 185 ďalších žiadostí o záchranu stále vybavuje, pričom vyriešené by mali byť do konca dňa.

Acevedo nové informácie poskytol v pondelok na tlačovej konferencii k situácii v Houstone, kde zrážky v dôsledku hurikánu stále pretrvávajú. V utorok do zasiahnutej oblasti pricestuje prezident Donald Trump aj s manželkou Melaniou.

Americké úrady nariadili vypustenie vodných nádrží v okolí mesta Houston v štáte Texas, ktoré trápia rozsiahle povodne spôsobené hurikánom Harvey. Tento krok má zabrániť ďalším väčším záplavám v centre mesta, ktoré v najbližších dňoch čakajú ďalšie výdatné zrážky. Vodu začali vypúšťať v pondelok ráno z nádrží Addicks a Barker, v ktorých sa hladina zvyšovala o 15 centimetrov za hodinu.

Obyvateľov žijúcich v ich blízkosti úrady preto ešte v nedeľu varovali pred možnými záplavami ulíc a odporučili im pripraviť sa na možný odchod z domovov. Povinnú evakuáciu nariadili v okrese Fort Bend na juhu Houstonu pri rieke Brazos, v ktorej by voda mohla podľa predpovedí dosiahnuť 18 metrov.

Houston sužujú od nedele doteraz najmasívnejšie povodne, ktoré vyhnali na strechy domov tisícky ľudí. V zatopených oblastiach záchranári pomohli už približne dvetisíc ľuďom, píše BBC. Ako informuje agentúra AP, pri zásahoch musia dávať prioritu život ohrozujúcim situáciám, a tak si mnohé rodiny musia v ťažkej situácii pomôcť samé. Tamojšie kongresové centrum slúži ako útočisko pre potrebných, tak ako to bolo pred dvanástimi rokmi v prípade hurikánu Katrina.

Viaceré nemocnice v okolí museli pre zvyšujúcu sa hladinu vody evakuovať. Podľa niektorých správ živel v Houstone a okolí pripravil o život päť ľudí, úrady však zatiaľ potvrdili len jedno tamojšie úmrtie. Okrem toho v dôsledku Harveyho zomrel aj jeden človek v okrese Aransas. V pobrežnom okrese Galveston úrady evakuovali 1 200 ľudí.

Podľa agentúry Reuters prišlo o život už sedem ľudí, server BBC píše o deviatich obetiach. 

Helikoptéry zachraňujú obyvateľov mesta zo striech domov, pomáhajú okrem profesionálnych záchranárov aj členovia národnej gardy, policajti a civilisti. 

Ako v pondelok počas tlačovej konferencie informoval Brock Long z Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií, povodne už zasiahli 50 okresov v Texase. Prudké dažde by podľa predpovední mali zasiahnuť aj susedný štát Louisiana, v ktorom v súvislosti s hrozbou záplav prezident Donald Trump vyhlásil núdzový stav. Podľa Národnej meteorologickej služby by v samotnom Houstone a na jeho predmestiach do konca búrky mohlo napadnúť ešte 1,3 metra zrážok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy