Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bývalá agentka CIA chce vyzbierať peniaze na zrušene Trumpovho účtu na sociálnej sieti
Zdielať na

Bývalá agentka CIA chce vyzbierať peniaze na zrušene Trumpovho účtu na sociálnej sieti

Archívna reportáž

WASHINGTON / Bývala agentka CIA Valerie Plame Wilson má v pláne vyzbierať miliardu dolárov pomocou skupinového financovania na nákup akcií sociálnej siete Twitter. Cieľ má jasný, zabrániť prístup na sieť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

"Pokiaľ zástupcovia Twitteru nezastavia šírenie Trumpovho násilia a nenávisti, potom je to na nás," napísala Wilson na sociálnej sieti, ktorú má v pláne kúpiť. Doprevádzali ho odkazy #BuyTwitter a #BanTrump, teda #KúpteTwitter a #ZakážteTrumpa.

Na dosiahnutie svojho cieľa žiada ľudí o finančnú podporu. Prezidentové príspevky podľa nej podporujú zástancov nadradenosti bielej rasy alebo vyzývajú k násiliu a šíreniu nenávisti, čím "ničia" Spojené štáty. Do štvrtka rána sa jej podarilo zatiaľ vyzbierať od 700 užívateľov viac ako 27 tisíc dolárov. 

Ak sa to nepodarí

Hovorkyňa Bieleho domu sa vyjadrila, že pokus Wilson je smiešny a snaha pripraviť Trumpa o slobodu prejavu je podľa nej jediným dôkazom nenávisti a netolerancie v tejto kauze. Pokiaľ sa bývalej agentke nepodarí kúpiť kontrolný balík akcií Twitteru, posnaží sa získať aspoň "výrazný podiel", aby mohla svoj zámer presadiť na každoročnom valnom zhromaždení. Ak sa ani to nepodarí, výťažok chce venovať organizácii na boj proti jadrovým zbraniam. 

Podľa odborníkov si Valerie nebude schopná kúpiť kontrolný balík ani za miliardu dolárov. V súčasnosti by toľko akcii stálo približne šesť miliárd dolárov. Ale aj akcie ta miliardu by jej zaručili značný vplyv. Stala by sa najväčšou akcionárkou. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy