Skoro jasno
15°
Bratislava
Imáma, ktorý zradikalizoval páchateľa útokov v Katalánsku, v roku 2014 vyhostili
Zdielať na

Imáma, ktorý zradikalizoval páchateľa útokov v Katalánsku, v roku 2014 vyhostili

Archívne video

BARCELONA / Imám, ktorý minulý týždeň zradikalizoval páchateľov teroristických útokov v Katalánsku, bol vyhostený v roku 2014. Mohol však zostať po odvolaní, uviedol denník El Mundo a El Periódico s odkazom na policajné zdroje. Po pôvodnom rozsudku musel opustiť Španielsko po tom, čo si odsedel trest za drogy.

Po odvolacom konaní mohol zostať. Zo Španielska mal ale podľa pôvodného rozsudku odísť vtedy, čo si odpykával trest za obchodovanie s drogami.

Maročan Abdelbaki Es Satty, ktorý podľa polície zomrel v stredu pri explózii, žil v meste Ripoll (asi sto kilometrov severne od Barcelony). V rokoch 2010 až 2014 bol dvakrát uväznený, okrem iného za obchodovanie s drogami. Podľa pôvodného rozsudku mal opustiť Španielsko. Jeho advokáti sa odvolali a Es Satty mohol v krajine zostať

Štyridsaťtriročný  Es Satty je imámom od roku 2015 asi v desaťtisícovom katalánskom mestečku Ripoll. Podľa podozrenia polície mal v ňom zradikalizovať niekoľko teroristov. V tom čase tiež niekoľkokrát navštívil Belgicko. Z mesta Vilvoorde totiž odišlo mnoho moslimov bojovať do Sýrie. Cez víkend polícia potvrdila, že tam vlani Es Satty niekoľko mesiacov pobýval a neúspešne sa uchádzal o prácu imáma v mešite.

Podľa polície bol práve Ess Satty šéfom teroristickej bunky s 12 mužmi, ktorí minulý týždeň zaútočili v Barcelone a Cambrilse.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy