Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia zabila piatich podozrivých, pokúšali sa o druhý útok
Zdielať na

Polícia zabila piatich podozrivých, pokúšali sa o druhý útok

BARELONA / Katalánska polícia zabila piatich podozrivých v pobrežnom mestečku Cambrils južne od Barcelony. Pri ďalšom pokuse o teroristický útok utrpelo zranenia aj šesť civilistov a jeden príslušník polície.

Štyroch mužov zastrelili na mieste, piaty podľahol následne svojim zraneniam. Niektorí boli opásaní výbušninami, oznámila katalánska polícia podľa agentúr AP a AFP.

Incident nasledoval po štvrtkovom útoku v Barcelone, pri ktorom prišlo o život 13 ľudí a viac než stovka ďalších sa zranila. Podľa ministra vnútra katalánskej regionálnej vlády Joaquina Forna majú obe udalosti spojitosť. Cambrilský útok je v rovnakej línii, "je v tom spojitosť", povedal, bez toho aby podal bližšie vysvetlenie.

Bezpečnostné zložky v poradí druhý teroristický útok zararzili hneď v zárodku. Polícia vyzývala obyvateľov mesta Vambrils, ktoré leží pri mori asi 120 kilometrov južne od Barcelony, aby nevychádzali z domovov

Pre výbušniny zasahovali pyrotechnici pri aute útočníkov, ktorých zastavila až zrážka s policajným autom. Urobili preventívne riadené výbuchy, aby trhaviny aktivovali a vyhodili ich tak do vzduchu.

V Španielsku je doba prázdnin a v nočných hodinách je v uliciach množstvo ľudí, vrátane turistov. Jeden zo zranených civiliustov je v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Údajní teroristi išli v Audi A3 a zrazili niekoľko ľudí, než narazili na policajnú hliadku a potom začala streľba," uviedol podľa agentúry AFP hovorca katalánskej regionálnej vlády.

"Medzi druhou a pol treťou sme boli na plážovej promenáde. Počuli sme streľbu a mysleli sme si, že to musia byť rakety, ale boli to výstrely," povedal agentúre 20-ročný zamestnanec reštaurácie Markel Artabe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy