Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenský Lenin z Popradu odštartoval revolúciu v USA, prívrženci Trumpa ho chcú zlikvidovať
Zdielať na

Slovenský Lenin z Popradu odštartoval revolúciu v USA, prívrženci Trumpa ho chcú zlikvidovať

POPRAD/SEATTLE / Socha Lenina v meste Seattle v štáte Washington, ktorá rozzúrila stúpencov amerického prezidenta Donalda Trumpa, pochádza podľa zistení televízie JOJ zo Slovenska, z Popradu. V reakcii na strhávanie konfederačných sôch pricestovali prívrženci konzervatívnej pravice do mesta a žiadali odstránenie ruského revolucionára. Do roku 1989 stála socha na vtedajšom Leninovom námestí pred popradskou nemocnicou. Pred 22 rokmi ju kúpil a odviezol za oceán americký učiteľ angličtiny.

Socha Lenina, ktorá sa stala v americkom Seattli ďalším predmetom sporu medzi extrémnou pravicou a liberálmi, pochádza z podtatranského mestečka Poprad. Do roku 1989 stála na vtedajšom Leninovom námestí pred popradskou nemocnicou."Stál na vyvýšenom podstavci a bol v nadľudskej veľkosti. Asi päť metrov mal," vysvetľuje pre Televíziu JOJ bývalý riaditeľ Technických služieb Tomáš Javorský. 

Socha, ktorá stála pred popradskou nemocnicou, sa po páde komunizmu musela spod Tatier porúčať. Niekoľko rokov odpočíval bronzový Lenin za plotom v technických službách a potom si ho za 13 tisíc dolárov kúpil učiteľ angličtiny z USA. 

"Učil na gymnáziu angličtinu a potom mu ho mesto odpredalo a išiel do Ameriky, neviem asi v dvoch alebo v troch častiach," dodáva Javorský. 

Kontroverzná socha Lenina z Popradu stojí v Seatlli už dvadsaťdva rokov. Za ten čas sa stala ľuďom tŕňom v oku nejedenkrát.

"Toto je Rus a nie Američan. Nie je pre neho miesto v našej krajine ani spoločnosti. Táto nenávisť musí skončiť," hovorí organizátor protestu Jack Posobiec. 

Pripomína režim

Odstránenie Lenina je pritom v skutočnosti iba otázkou peňazí. Rodina Američana, ktorý ho na Slovensku kúpil, ho od začiatku ponúka na predaj. "Tento muž spôsobil smrť sto miliónov ľudí," protestuje Posobiec proti prítomnosti sochy v nadživotnej veľkosti.

Naposledy za päťmetrovú sochu, ktorá je zrejme najväčším Leninovým pamätníkom v celých Spojených štátoch, žiadala rodina učiteľa štvrť milióna dolárov.

Ťažko povedať, ako by sa k odstráneniu sochy postavil americký prezident Donald Trump. Snahy o odstraňovanie konfederačných pamätníkov a monumentov kritizuje a hovorí o prepisovaní histórie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy