Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
USA uvažuje o dodávaní bojových zbraní Ukrajine. Dostať môžu protitankové zbrane
Zdielať na

USA uvažuje o dodávaní bojových zbraní Ukrajine. Dostať môžu protitankové zbrane

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vláda Spojených štátov znova uvažuje o tom, že by mohla Ukrajine dodávať bojové zbrane, napriek tomu, že to vyvolá odpor Ruska. Táto možnosť bola doteraz dlho zavrhovaná. Návrh však podporil Pentagon aj americké ministerstvo zahraničia. V súčasnosti sa čaká na vyjadrenie Bieleho domu.

Spojené štáty doteraz Ukrajine žiadne bojové zbrane nedodávali. Rovnako ako Veľká Británia a niektoré ďalšie západné krajiny sa angažovali len v podpore ukrajinskej logistiky, vo výcviku a v dodávkach vojenského materiálu. 

Možnosť, že by mohli Kyjevu dodávať zbrane odráža údajne rastúcu nespokojnosť s ruským zásahom na Ukrajine a je prejavom pokračujúceho zhoršovania sa vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. 

Plán zatiaľ čaká na schválenie Bieleho domu. Ukrajina by tak v prípade schválenia mohla od Ameriky dostať protitankové a možno aj protilietadlové zbrane. V dohľadnej dobe však tieto pokusy o dodávanie zbraní nemusia byť schválené. Pred tým sa totiž ešte majú stretnúť americkí a ruskí diplomati pri rokovaní. Washington chce počkať na výsledky práve tohto rokovania. 

Rex Tillerson, americký minister zahraničia totiž nedávno uviedol, že Rusi prejavili snahu vyriešiť ukrajinskú krízu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy