Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Loď aktivistov s migrantmi na palube nepustili do prístavu Malta ani Taliansko
Zdielať na

Loď aktivistov s migrantmi na palube nepustili do prístavu Malta ani Taliansko

Archívna reportáž

STREDOZEMNÉ MORE / Taliansko ani Malta v utorok neotvorili svoje prístavy pre loď španielskej občianskej organizácie prevážajúcej migrantov. Záchranári z iniciatívy Proactiva Open Arms totiž nepristúpili na kódex, ktorým talianska vláda vymedzi podmienky činnosti humanitárnych organizácií pomáhajúcich migrantom na Stredozemnom mori.

Španielska loď čaká v medzinárodných vodách na povolenie pristáť. Čo s plavidlom bude, nie je podľa talianskych médií jasné. Členovia občianskeho združenia tvrdia, že ich talianska pobrežná stráž vyslala na záchranu troch migrantov pri Líbyi. Mali ich dopraviť na Maltu, tá ale svoje prístavy neotvorila a Španielov poslala k talianskemu ostrovu Lampedusa. Taliansko im vstup taktiež nepovolilo, nakoľko organizácia neprijala kódex vlády v Ríme. 

Kódex požadovaný talianskym ministerstvom vnútra pre činnosť nevládnych humanitárnych organizácií pri zachraňovaní migrantov v Stredozemnom mori podpísali na konci júla zástupcovia niektorých organizácií. Okrem Proactiva Open Arms sa k nemu nepripojili ani Lekári bez hraníc. Táto medzinárodná organizácia ovenčená Nobelovou cenou za mier uviedla, že kódex neprijme s ohľadom na humanitárne zásady "nezávislosti a neutrality". 

Kódex správania sa má 13 bodov a obsahuje viacero požiadaviek. Patrí medzi ne napríklad zákaz vyplávania záchranárskych lodí do líbyjských vôd, alebo povinnosť pre tieto lode prijímať na palubu členov špeciálnych bezpečnostných zložiek pre boj proti obchodu s ľuďmi. 

Taliansky minister vnútra Marco Minniti varoval organizácie, že ak kódex nepodpíšu, ich lode nevpustia do talianskych prístavov.

Proactiva Open Arms navyše uviedla, že pri líbyjskom pobreží na nich spustila paľbu pobrežná stráž. "Líbyjská pobrežná stráž, ktorú financuje Taliansko a EÚ, nám hrozila obzvlášť agresívnym spôsobom - výstražne nám strieľali nad hlavami. Naše lode pritom boli 24 kilometrov od pobrežia, mimo líbyjských vôd. Bol to odsúdeniahodný čin," komentovali incident Španieli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy