Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aktivisti majú napomáhať ilegálnej migrácii. Taliansko ich už vyšetruje
Zdielať na

Aktivisti majú napomáhať ilegálnej migrácii. Taliansko ich už vyšetruje

RÍM / Talianska prokuratúra zahájila vyšetrovanie 15 aktivistov nemeckej mimovládnej organizácie Jugend Rettet (JR) pre podozrenie z napomáhania ilegálnej migrácie. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním na taliansku televíziu RAI. Aktivisti, medzi ktorými sú aj ľudia z Nemecka, Španielska, či Portugalska, sú podozriví, že v Stredozemnom mori spolupracovali s pašerákmi utečencov z Afriky.

Vyšetrovanie, ktoré zahájilo štátne zastupiteľstvo sicílskeho mesta Trapani, sa týka dvoch prípadov. Aktivisti sú podozriví, že ako posádka lode Iuventa naviazali kontakt s pašerákmi v Stredomorí a od nich prevzali na svoju loď utečencov, ktorých potom ako "zachránených" doviezli do Talianska. Prokuratúra už skôr uviedla, že aktivistov nemotivoval zisk, ale záchrana životov. 

Prokuratúra v Trapani sa prípadom lodi Iuventa zaoberá už dlhšie, ale až teraz zahájila vyšetrovanie konkrétnych osôb. Na príkaz prokuratúry bola na ostrove Lampedusa táto loď už aj zadržaná.

Organizácia Jugend Rettet (Mládež zachraňuje) patrí k niekoľkým mimovládnym organizáciám, ktoré tento týždeň nepodpísali kódex talianskeho ministerstva vnútra regulujúceho činnosť humanitárnych organizácií pri zachraňovaní utečencov v Stredozemnom mori. Nepodpísali ho napríklad ani Lekári bez hraníc. 

Medzi opatrenia v kódexe patrí napríklad aj zákaz vstupu záchranárskych lodí do líbyjských vôd či povinnosť posádok týchto lodí umožniť vstup na palubu členom špeciálnych bezpečnostných zložiek, ktoré bojujú proti obchodu s ľuďmi. Práve pre posledne menované opatrenie odmietla kódex podpísať organizácia JR. 

Taliansko sa stalo tento rok hlavnou vstupnou bránou utečencov z Afriky do Európy. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prijalo od začiatku roku už viac ako 93 500 utečencov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy