Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Los Angeles oslavuje dohodu o usporiadaní olympijských hier, Trump je hrdý
Zdielať na

Los Angeles oslavuje dohodu o usporiadaní olympijských hier, Trump je hrdý

Zdroj: SITA

LOS ANGELES / Prezident USA Donald Trump vyjadril hrdosť nad tým, že Los Angeles usporiada olympijské hry v roku 2028. Vo vyhlásení tlmočil presvedčenie, že hry budú príkladom olympijského ideálu a amerického ducha. Podľa slov hlavy štátu "svet počas olympiád žasne a LA nebude výnimka". Predstavitelia amerického mesta Los Angeles sa v pondelok predbežne dohodli s lídrami Medzinárodného olympijského výboru (MOV), že sa budú uchádzať o usporiadanie olympijských hier v roku 2028 s tým, že o štyri skôr by ich zorganizoval Paríž.

Trump zablahoželal Americkému olympijskému výboru a komisii, ktorá stála za kandidatúrou. Podľa neho plán "demonštruje to najlepšie z americkej tvorivosti, inovácie a pohostinnosti". Americký prezident sám seba nazval hrdým podporovateľom hier v roku 2028 v LA.

Lídri mesta oslavovali dohodu s olympijskými organizátormi. Najprv sa usilovali získať hry v roku 2024, potom však súhlasili s posunom o štyri roky. Dohoda nasledovala po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor hľadal neobvyklú spoločnú dohodu pre udelenie organizácie na roky 2024 a 2028.

Starosta Los Angeles Eric Garcetti hovorí, že rok 2028 bol lepším riešením pre mesto, pre ktoré by to mohlo priniesť stovky miliónov dolárov navyše. Novinárom zhromaždeným pri futbalovom štadióne v Los Angeles povedal, že " rok 2028 bol príliš dobrý na to, aby neprešiel".


"Je to historický deň pre Los Angeles, USA a olympijské hnutie," dodal. Očakáva, že MOV ratifikuje "dvojité" olympijské usporiadanie v septembri. Zmluva by mala byť podrobnejšie preskúmaná v priebehu tohto týždňa. Los Angeles sa spoločne s Parížom doteraz uchádzal o usporiadanie hier o štyri roky skôr. Francúzska metropola tak zostáva jediným kandidátom, ktorý chce hostiť OH 2024.

Paríž v stanovisku privítal správu z Los Angeles, ale nepoponáhľal sa s potvrdením toho, čo je zrejmé, že je pripravený usporiadať olympiádu v roku 2024. "Paríž je hrdý na spoluprácu s MOV a priateľmi z Los Angeles s cieľom nájsť pozitívne riešenie pre obe mestá i olympijské hnutie pre roky 2024 a 2028," povedal spolupredseda francúzskej kandidatúry Tony Estanguet.

Podľa podmienok dohody s MOV, ten chce postúpiť finančné prostriedky organizačnému výboru Los Angeles pre rozpoznanie predĺženej plánovacej periódy a v záujme rozvoja mládežníckych programov vedúcich ku hrám. Príspevok MOV by mohol podľa predstaviteľov mesta presiahnuť dve miliardy dolárov. Suma vychádza z odhadovaných už existujúcich sponzorských zmlúv, ktoré budú obnovené, ako aj z nových potenciálnych marketingových kontraktov.

Predstavitelia kalifornského mesta už pred pár dňami avizovali, že pravdepodobne "prepustia" organizovanie olympijských hier 2024 Parížu a hry usporiadajú o štyri roky neskôr. Los Angeles bol dejiskom olympiády aj v roku 1932 a 1984. MOV o dejiskách spomenutých hier rozhodne 13. septembra na zasadnutí v peruánskej Lime.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy