Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
OSN začala s odstraňovaním zbraní z demobilizačných zón
Zdielať na

OSN začala s odstraňovaním zbraní z demobilizačných zón

Zdroj: SITA

BOGOTA / Organizácia Spojených národov (OSN) začala v pondelok z demobilizačných zón v Kolumbii odstraňovať kontajnery, v ktorých je viac ako sedemtisíc zbraní patriacich povstaleckej skupine Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC).

Tá ich odovzdala v rámci mierovej dohody, ktorú vlani podpísala s kolumbijskou vládou, pričom posledných zbraní sa rebeli zbavili v júni. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos uviedol, že toto odstraňovanie znamená koniec pokoja zbraní, ktorý sa začal v júni 2016. Zbrane, ktoré OSN momentálne likviduje, roztavia a vybudujú z nich tri mierové pamätníky.

Kolumbijská vláda a FARC uzavreli mierovú dohodu minulý rok s cieľom ukončiť viac než 50-ročný konflikt, ktorý si vyžiadal najmenej 250-tisíc mŕtvych a 60-tisíc nezvestných ľudí. Súčasnú podobu mierovej zmluvy podpísali v novembri a schválil ju Kongres po tom, ako jej predchádzajúcu verziu kolumbijskí voliči v referende tesne odmietli. Juan Manuel Santos za mierovú dohodu s FARC dostal Nobelovu cenu za mier. Kľúčovým bodom dohovoru bolo opätovné zaradenie rebelov do civilného života. Zmluva okrem toho garantovala FARC možnosť stať sa politickou stranou, keď odovzdá všetky svoje zbrane, a amnestiu všetkým povstalcom, ktorí nespáchali vážne trestné činy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy