Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Medzi Spojenými štátmi a Ruskom lietajú iskry
Zdielať na

Medzi Spojenými štátmi a Ruskom lietajú iskry

MOSKVA/WASHINGTON / Na návrh predĺžiť protiruské sankcie odpovedala Moskva vyhostením vyše 750 amerických diplomatov z krajiny. Prezident Putin zároveň varuje pred ďalšími odvetnými opatreniami. Analytici v tejto súvislosti varujú, že obchodná vojna medzi ekonomickými gigantmi môže zasiahnuť viaceré európske spoločnosti.

Obavy z nového balíka opatrení neskrýva najmä Nemecko, ktoré za nimi vidí snahu uprednostňovať americké energetické podniky. negatívny vplyv sankcií by sa mohol odraziť na novom projekte Nordstream 2, ktorý vedie zemný plyn z Ruska do Nemecka. 

Paradoxne, Slovensko by na tom mohlo získať, keďže v súčasnosti prúdia energie do Európy za nemalé poplatky aj cez naše územie. Zavedenie sankcií však nie je nikdy dobrá správa pre hospodárstvo. "Má negatívny dopad na globálnu ekonomiku, pretože vedie k obmedzeniu medzinárodného obchodu a následne aj k spomaľovaniu ekonomického rastu,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. "Miernejší dopad sankcií by mohli pocítiť aj dopravné, oceliarske a ťažobné spoločnosti,“ dodáva Glasová. Vzájomné zastrašovanie dvoch svetových gigantov zrejme nebude mať víťaza, no svetovej ekonomike môže priniesť novú vlnu neistoty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy