Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Trump chcel zrušiť Obamov zdravotný program. Zradili ho vlastní
Zdielať na

Trump chcel zrušiť Obamov zdravotný program. Zradili ho vlastní

WASHINGTON / Republikánom v Senáte Spojených štátov v piatok nevyšiel ani tretí pokus v tomto týždni odvolať zdravotnú reformu niekdajšieho prezidenta Baracka Obamu. V stočlennom Senáte hlasovalo proti podľa agentúry Reuters okrem 48 demokratov aj traja republikáni, vrátane vplyvného senátora Johna McCaina, ktorý sa debaty zúčastnil aj napriek svojmu vážnemu zdravotnému stavu - trpí mozgovým nádorom.

Pre republikánov a prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zrušenie reformy sľúbil vo volebnej kampani, je výsledok hlasovania v Senáte ďalším politickým neúspechom. Trump v reakcii na Twitteri napísal, že traja republikáni zradili spolu s 48 demokratmi americký ľud. 

"Traja republikáni a 48 demokratov nechalo americký ľud v neistote. Ako som hovoril od začiatku, nechajme reformu Obamacare, nech  sa sama zrúti, potom sa dohodneme. Sledujte!" uviedol Trump. Tento týždeň pritom označil prezident McCaina za amerického hrdinu, pretože aj napriek svojej chorobe prišiel do Washingtonu a pomohol presadiť procedurálnu debatu, ktorý umožnila republikánom hlasovanie o zrušení Obamacare. 

Rozhodol McCain

"Od začiatku som bol presvedčený, že Obamacare musí byť odvolaná a nahradená takým riešením, ktoré zvýši konkurenciu, zníži náklady a zlepší starostlivosť o americký ľud," uviedol McCain v prehlásení s tým, že v piatok posudzovaný návrh tieto ciele nespĺňal. Povedal tiež, že jednou z najväčších chýb Obamacare je fakt, že demokrati tento program v Kongrese presadili bez akéhokoľvek názoru a podpory republikánov. "Nemali by sme opakovať minulé chyby," dodal McCain, ktorý je zástancom spolupráce s demokratmi v kľúčových amerických záležitostiach. 

Vodca demokratickej menšiny v Senáte, Chuck Schumer, po hlasovaní neskrýval radosť a McCaina označil za hrdinu. "Je to hrdina, pre mňa je hrdina," povedal novinárom. Arizonský senátor McCain hlasovanie prakticky rozhodol, keby sa vyslovil pre, bol by v stočlennom Senáte výsledok 50 ku 50, čo by umožnilo americkému viceprezidentovi Mikovi Penceovi, ktorý je z titulu svojej funkcie nevoleným predsedom Senátu, tiež hlasovať. Pence je zástancom zrušenia Obamacare, takže republikáni by uspeli. 

Tento týždeň sa senátori najskôr pokúsili reformu nahradiť republikánskou verziou, čo sa im ale nepodarilo. Následne chceli Obamov systém odvolať s tým, že na vznik prípadnej náhrady bolo vyčlenené prechodné dvojročné obdobie. Ani tento pokus nenašiel v Senáte dostatok hlasov. V piatok plénum posudzovalo tretí návrh, ktorý predpokladal zrušenie len niektorých častí Obamacare. 

Analýza je v prospech Obamacare

Návrh, ktorý dostal v médiách aj vo Washingtone prezývku zoštíhlený, mal byť podľa republikánov vnútrostraníckym kompromisom a počiatkom novej dohody medzi Senátom a Snemovňou reprezentantov o novej reforme. 

Nezávislý Rozpočtový úrad Kongresu (CBO), ktorý zákonodarcom poskytuje ekonomické analýzy, vo svojom vyhlásení o piatkovom návrhu uviedol, že by pre ňu prišlo len v roku 2018 o zdravotné poistenie 15 miliónov Američanov, a že by poistky pre nasledujúci rok zdraželi o 20 percent. 

Republikánska strana, aj napriek tomu, že o zrušenie Obamacare usiluje, nie je jednotná v názore, ako by mal nový systém zdravotnej starostlivosti vyzerať. Konzervatívne krídlo chce radikálne utlmiť vplyv štátu, umiernení republikáni si naopak prajú zachovať programy, ktoré sa týkajú napríklad starostlivosti o chudobných alebo plánované rodičovstvo, ktoré sa nezaobídu bez štátnych dotácií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy