Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Z extrému do extrému. Európu sužujú požiare aj záplavy
Zdielať na

Z extrému do extrému. Európu sužujú požiare aj záplavy

BRATISLAVA / Dovolenku zmenili turistom na utrpenie ničivé požiare pozdĺž Francúzskej riviéry. Zhorelo tam už sedemtisíc hektárov lesa, evakuovať museli 12-tisíc ľudí. Dobrá správa je, že hasiči postupne dostávajú plamene pod kontrolu. Opačný problém má Nemecko. Ulicami sa tam valia po výdatných dažďoch masy vody, obyvateľov niekoľkých vytopených domov už museli evakuovať.

Pre vysoké teploty a silný vietor sa hasičom pozdĺž Francúzskej riviéry medzi mestami darí krotiť plamene len veľmi pomaly. Do boja s plameňmi nasadili štyritisíc hasičov. O ďalšie hasiace lietadlá už požiadali aj Európsku úniu.

V oblasti Bouches-du-Rhône zlikvidovali už tri požiare. Pomaly sa im darí dostať pod kontrolu aj ničivý požiar, pred ktorým museli evakuovať vyše 12-tisíc ľudí. V kritickej situácii pomohlo hasičom počasie. Utíchol totiž oheň, ktorý plamene šíril. Medzi evakuovanými bolo aj tritisíc kempujúcich turistov. Dočasný nocľah našli mnohí z nich v miestnom gymnáziu.

S požiarmi bojovali aj hasiči v centrálnom Portugalsku, kde evakuovali desať dedín. Tamojší hasiči však už oheň tiež dostali pod kontrolu. Horúčavy pretrvávajú aj v Taliansku, kde pre sucho a pre nedostatok vody vypli viaceré fontány.  

Nemecko má opačný problém

Stred Nemecka naopak sužujú ničivé záplavy. Mestečkom Glosar sa valila masy vody a vyhlásili tam už stav nebezpečia. Pod vodou sa ocitlo celé centrum. Evakuovať museli domov dôchodcov aj hotel.

Na opustenie domov sa pripravovali aj v dolnosaskom Hildensheime. Tamojšia rieka dosiahla rekordnú hladinu. V ďalšom mestečku hľadali 69-ročnú ženu. Prudké dažde komplikovali situáciu aj v Bavorsku či v Berlíne. 

Situácia sa postupne upokojila až potom, čo silný dážď ustal. V niektorých oblastiach už začali s odstraňovaním následkov povodní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy