Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Monzúnové dažde pripravili o život najmenej 16 ľudí
Zdielať na

Monzúnové dažde pripravili o život najmenej 16 ľudí

NAÍ DILLÍ / Monzúnové dažde, ktoré zasiahli západnú časť Indie, si v pondelok a utorok vyžiadali najmenej 16 obetí.

Ako informovali úrady, v štáte Radžastan, ktorý tvorí z veľkej časti púšť, museli pre dažde do vyššie položených miest evakuovať viac ako 24-tisíc obyvateľov. V horskom meste Máunt Ábú v pondelok napadalo 80 centimetrov zrážok, čo je najviac od roku 1922, kedy napadalo rekordných 66 centimetrov počas 24 hodín, píše agentúra AP odvolávajúc sa na štátny úrad potravinovej pomoci. Za uplynulé dva dni zomrelo v Radžastane 10 ľudí, buď v dôsledku utopenia alebo zrútenia budov.


Podľa zástupcu vlády v štáte Gudžarát zase stovky záchranárov na motorových člnoch zachránili pred smrťou 789 ľudí, vrátane niekoľkých tehotných žien. Okrem toho však našli za pondelok a utorok v zatopených dedinách šesť mŕtvych ľudí, čím sa od začiatku monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra, zvýšil počet tamojších obetí na 70.

Monzúny si vyžiadali obete aj na východe krajiny, kde od júna v štáte Ásam zomrelo najmenej 60 ľudí. V susednom štáte Arunáčalpradéš zase minulý mesiac zahynulo 14 osôb pri zosuve bahna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy