Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dieťa (9) nakazené vírusom HIV žije takmer celý život bez liekov aj aktívneho vírusu
Zdielať na

Dieťa (9) nakazené vírusom HIV žije takmer celý život bez liekov aj aktívneho vírusu

Archívna reportáž

JOHANNESBURG / Deväťročné dieťa pri narodení infikované vírusom HIV prežilo takmer celý život bez liečby, informovali juhoafrickí lekári. Dieťaťu, ktorého identita zostáva skrytá, dali po narodení intenzívnu liečbu. Odvtedy žije už osem a pol roka bez užívania liekov a nezaznamenali u neho žiadne symptómy ani známky aktívneho vírusu. Väčšina ľudí pritom potrebuje každodennú dávku liekov, aby zabránili HIV v zničení imunitného systému a prepuknutiu AIDS. Pochopenie tohto prípadu môže viesť k novým liekom alebo vakcíne schopnej zastaviť HIV.

Dieťa sa vírusom HIV nakazilo v roku 2007 pri pôrode od svojej matky. V krvi mu namerali veľmi vysokú hladinu HIV. Včasná antiretrovirálna terapia, s ktorou lekári u dieťaťa začali už vo veku deväť týždňov, nebola vtedy bežnou praxou a išlo o súčasť klinického testovania. Hodnoty vírusu u dieťaťa klesli na nemerateľnú úroveň a po 40 týždňoch liečbu zastavili.

Včasná terapia, ktorá napáda vírus ešte predtým, ako sa stihne v tele novonarodeného dieťaťa usadiť, v minulosti prispela k vyliečeniu detí vo dvoch ďalších prípadoch. Podobnú liečbu podstúpilo dieťa z Mississippi, ktoré začali liečiť do 30 hodín od narodenia a HIV v krvi mu zistili až po 27 mesiacoch od ukončenia terapie. Jeden prípad zaznamenali aj vo Francúzsku, kde bývalý pacient žije už viac ako 11 rokov bez vírusu i užívania liekov.

"Neveríme tomu, že antiretrovirálna terapia sama o sebe vedie k zničeniu vírusu. Zatiaľ presne nevieme, čo je príčinou vyliečenia dieťaťa, ale myslíme si, že to súvisí buď s jeho genetikou alebo imunitným systémom," vyjadrila sa vedúca pediatrického výskumu na Perinal HIV Research Unit v Johannesburgu Avy Violari.

Niektorí ľudia bojujú s infekciou HIV prirodzene lepšie než iní. Nech to bolo akokoľvek, prípad tohto dieťaťa je jedinečný. Či už sa vyliečilo vďaka liekom, vakcíne alebo protilátkam, má potenciál pomôcť v liečbe ostatných ľudí. Aj keď v tele dieťaťa nie je aktívne HIV, vírus naďalej zaznamenávajú v jeho imunitných bunkách. Tam sa môže dlhodobo skrývať a preto stále pretrváva hrozba, že u neho v budúcnosti opäť prepukne.

Na celom svete je vírusom HIV nakazených 36,7 milióna ľudí a iba 53% z nich dostáva antiretrovirálnu terapiu.

Pozrite si archívnu reportáž o nádeji v boji proti HIV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy