Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľský prezident vetuje kontroverzný zákon o najvyššom súde
Zdielať na

Poľský prezident vetuje kontroverzný zákon o najvyššom súde

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľský prezident Andrzej Duda oznámil, že bude vetovať dva sporné návrhy zákonov, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za zásahy do nezávislosti súdnictva.

Pondelňajším rozhodnutím sa Duda prvý raz dostal do sporu s lídrom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczynským. Od svojho nástupu do funkcie v roku 2015 až doteraz agendu strany podporoval.

"Poľsko potrebuje reformu súdnictva a ja sám som jej veľkým podporovateľom. Ako prezident však cítim, že tieto schválené zákony nezvýšia pocit bezpečnosti a spravodlivosti v krajine," vyhlásil Duda. 

Poľský prezident uviedol, že bude vetovať dva z troch návrhov zákonov, ktoré nedávno prešli parlamentom. Jeden z nich umožňuje politickú kontrolu najvyššieho súdu a dáva ministrovi spravodlivosti, ktorý je aj generálnym prokurátorom, právo menovať sudcov.

Podľa Dudu by takéto práva nemal mať. Snahy vládnej strany PiS o reformu súdneho systému vyvolali v Poľsku celoštátne protesty, ako aj kritiku zo zahraničia. (Viac o demonštráciách v Poľsku si pozrite v archívnej reportáži)

Poľská opozícia a tisíce demonštrantov v uliciach sa z Dudovho rozhodnutia tešia. Hodnota poľského zlotého voči euru v reakcii na jeho vyhlásenie okamžite stúpla. Demonštranti, obviňujúci vládnu stranu Právo a spravodlivosť z pokusu o ovládnutie súdov prezidenta vyzývajú, aby vetoval aj tretí zákon o súdnictve. Vývoj situácie pozorne sleduje Európska komisia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy