Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalému prezidentovi zmrazili bankové účty
Zdielať na

Bývalému prezidentovi zmrazili bankové účty

Zdroj: SITA

SAO PAULO / Brazílsky súd nariadil zmrazenie účtov bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ktorého minulý týždeň odsúdili na deväť a pol roka odňatia slobody za korupciu a pranie špinavých peňazí.

Ako informovala kancelária sudcu Sérgia Mora, centrálna banka zmrazila na politikových účtoch viac ako 600-tisíc brazílskych reálov (v prepočte približne 165-tisíc eur). Sudca okrem toho Lulovi da Silvovi zakázal používať jeho tri byty, pozemok a dve autá, ktoré nesmie predať, kým nevznesie konečný rozsudok.

Exprezident prostredníctvom stanoviska poprel, že by sa dopustil nejakého zločinu a rozhodnutie súdu nazval nelegálnym a nepatričným. "Pre toto rozhodnutie sú Lulov majetok a cennosti pre neho nedostupné, čo jemu a jeho rodine znemožňuje žiť. Je to ďalšie svojvoľné rozhodnutie, medzi mnohými ďalšími, ktorých sa dopustil ten istý sudca postavený proti prezidentovi Lulovi," uviedli politikovi právnici Cristiano Zanin a Zuleika Martins. Podľa sudcu je tento krok nevyhnutný "na náhradu škôd, ktoré vznikli pri zločinoch". Pôvodne nariadil zmrazenie až 10 miliónov brazílskych reálov, ale banka oznámila, že na štyroch účtoch našla len niekoľko stoviek tisíc.

Lulu da Silvu, ktorý stál na čele krajiny v rokoch 2003 až 2011 a je jedným z najobľúbenejších brazílskych politikov, odsúdili minulý týždeň v stredu. Proti rozsudku sa ešte môže odvolať a dovtedy zostáva na slobode. Na druhý deň svojim podporovateľom povedal, že súd proti nemu nemá dôkazy a rozhodnutie je politicky motivované. Oznámil zároveň, že hodlá v budúcoročných voľbách znovu kandidovať za prezidenta. Súd mu minulý týždeň tiež zabavil byt na pláži v meste Guarujá v hodnote 2,2 milióna brazílskych reálov (takmer 604-tisíc eur).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy