Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Split v obkľúčení plameňov. Domáci počítajú škody
Zdielať na

Split v obkľúčení plameňov. Domáci počítajú škody

SPLIT / Matka požiarov. Takto nazvali domáci obrovský požiar, ktorý obkľúčil za posledné dni chorvátske mesto Split. Plamene sú už pod kontrolou a miestni obyvatelia mohli začať počítať škody. Úrady na Dalmácii klasifikujú požiar ako prírodnú katastrofu.

Mesačná krajina - takýto je pohľad na okolie mesta Split, ktoré len v utorok nadránom z posledných síl ubránili hasiči, piloti hasiacich lietadiel či domáci obyvatelia.

Požiar, ktorý miestny nazvali ohňovou apokalypsou či matkou požiarov zničil 4 500 hektárov borovicového lesa, olivovníkov, nízkeho porastu, no aj niekoľko domov či uviaznutých vozidiel.

So slzami v očiach rozpráva o požiari aj Janko Ciganjik, majiteľ zhoreného domu v obci Mravince. "Prišlo to zo zadnej strany a zrazu strecha domu začala dymiť, uvedomil som si, že neexistuje spôsob, ako dom zachrániť. Počas piatich minút bola strecha úplne v plameňoch," hovorí. 

Počas toho, ako sa snažil svojpomocne hasiť, nevyhol sa zraneniam. "Bolo to strašné. Keď som bol vonku a hasil hadicou , lietali iskry a plamene vybuchovali, popálili mi chrbát," uviedol Janko Ciganjik.

Hasiči boli aj v stredu v pohotovosti pre tlejúce miesta. Obavy domácim robila skládka odpadu na predmestí Splitu. Pre štipľavý dym, ktorý sa z nej valil na mesto, museli občania zatvárať okná a do poludnia chodiť s rúškom na tvári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy