Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Apokalypsa v Chorvátsku. Požiar bol aj blízko raketovej základne
Zdielať na

Apokalypsa v Chorvátsku. Požiar bol aj blízko raketovej základne

SPLIT / Toľko požiarov naraz v Chorvátsku nepamätajú. Miestni hovoria o apokalypse. Hasiči tvrdia, že už majú toto peklo pod kontrolou. Obávajú sa však vetra, ktorý zatiaľ utíchol.

Horúce peklo sa dostalo priamo do mesta, kde ľudia chránili svoje domy ako len mohli. "Normálne Split bol ohrození, prišlo to až do mesta. Horeli domy aj autá. Vyzeralo to ako vojnová zóna," opísala situáciu jedna z obyvateliek mesta Srinije. 

V obci Žrnovica boli v pozore aj vojaci. V ohrození sa totiž ocitla raketová základňa s uskladnenými mínami ešte z vojnových čias. Veliteľ hasičov v Splite však ubezpečil, že je všetko pod kontrolou: "Nehrozí tam žiadne nebezpečenstvo, všetko je vyriešené."

Podľa chorvátskeho veliteľa hasičov je požiar už pod kontrolou a nebezpečenstvo nehrozí domácim ani turistom. Požiar síce ešte je aktívny, no horí tráva a nízky porast ďaleko od obytných domov. 

Na mieste sa nachádza aj reportér TV JOJ Andrej Zavřel: "Dnešná situácia je oproti tej včerajšej oveľa pokojnejšia. Určite tomu pomohli lietadlá, ktoré od siedmej rána naberajú vodu z mora a hasia." 

Hasiči, rovnako ako aj domáci dúfajú, že sa vietor opäť nezdvihne. V opačnom prípade by sa požiar mohol opäť rozhorieť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy