Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Nemecko v plameňoch. Demonštranti rabovali a útočili na policajtov
Zdielať na

VIDEO: Nemecko v plameňoch. Demonštranti rabovali a útočili na policajtov

HAMBURG / Koniec samitu krajín G20 v Hamburgu sprevádzali opäť násilné protesty. V noci zo soboty na nedeľu pokračovali strety demonštrantov s políciou, ktorá opäť nasadila aj vodné delá, informovala agentúra DPA. Rozohnať niekoľko stoviek protestujúcich ľudí, sa policajti rozhodli údajne po tom, ako po nich demonštranti začali hádzať fľaše a dlažobné kocky. Niekoľko ľudí zatkla polícia.

​Samit krajín G20, ktorý v Hamburgu začal v piatok a skončil v sobotu, bol počas celej doby sprevádzaný násilnosťami v uliciach. Ľavicoví radikáli, ktorí protestovali proti kapitalizmu a globalizácii, rabovali obchody, zapaľovali autá, útočili na policajtov a blokovali príjazdové cesty na miesto konania samitu. Priebeh záverečných demonštrácií v sobotu večer, v ktorých sa zúčastnilo asi 55 000 ľudí, bol ešte relatívne pokojný.

Situácia sa v štvrti Schanzenviertel vyhrotila až krátko pred polnocou, keď začali agresívni demonštranti útočiť na policajtov. Polícia zásah zdôvodnila aj tým, že časť s približne 600 demonštrantov bola maskovaná. Na miesto dorazila aj špeciálna jednotka, ktorá sa nakoniec stiahla a prácu prenechala radovým policajtom.

Demonštranti za mrežami

Podľa advokátky Gabriele Heineckeovej, ktorú citovala agentúra DPA, je momentálne v Hamburgu v súvislosti s demonštráciami vo väzbe celkovo 290 osôb.

Pod tlak sa kvôli násilným protestom v uliciach dostal Hamburgský starosta Olaf Scholz. Ten pred samitom obyvateľov druhého najväčšieho mesta v Nemecku sľúbil, že konanie tohto stretnutia nepocítia. Naposledy ho kritizoval napríklad predseda policajných odborov (DPG) Rainer Wendt. "Zosmiešňoval nás, keď sme varovali pred nepokojmi," uviedol. Starosta Scholz by sa mal podľa neho "porúčať".

​V uliciach 20 000 policajtov

Scholz už vyjadril znepokojenie, že sa nepodarilo dodržať sľub, ktorý dal občanom. Polície podľa neho "robiľa, čo mohla". Situáciu úrady však podľa starostu nepodcenili. V uliciach Hamburgu bolo viac ako 20 000 policajtov, z toho približne 200 utrpelo zranenia.

Skvelú prácu odviedla nemecká polícia aj podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Všetci sa cítili v bezpečí napriek anarchistom," napísal Trump na Twitteri pred odletom do USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy