Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Roh nosorožca má väčšiu cenu ako zlato. Pytliaci neustále lovia
Zdielať na

FOTO: Roh nosorožca má väčšiu cenu ako zlato. Pytliaci neustále lovia

Archívna reportáž

JUŽNÁ AFRIKA / Za 24 hodín zabili pytliaci v oblasti Hluhluwe šesť nosorožcov, pričom len pár dní pred tým zabili na súkromnej farme ďalších deväť. Napriek tomu, že nosorožec biely je na zozname chránených druhov s počtom menej ako 20 000 kusov vo voľnej prírode, pytliaci ich naďalej lovia pre ich rohy.

Šokujúci incident, pri ktorom zabili šesť nosorožcov za 24 hodín sa stal v oblasti známej ako Hluhluwe-Imfolozi-KwaZulu-Natal, kde bolo počuť asi 11 výstrelov. Strážcovia tejto oblasti sa na miesto vybrali až nasledujúci deň a našli mŕtve zvieratá. 

Podľa strážcov ležali zvieratá vo svojej krvi s odrezanými rohmi. Nie je to ale prvý či jediný takýto prípad. Od roku 2007 bolo v oblasti pre rohy zabitých asi 6 000 nosorožcov. Väčšinu z nich zabili za posledné štyri roky. 

​Prečo práve rohy?

Rohy nosorožca tvorí keratín, ktorý sa nachádza vo vlasoch a v nechtoch aj u ľudí. Najväčším lákadlom sú ale jednoznačne peniaze. Za kilogram rohov z nosorožca totiž dostanú pytliaci až 30 000 dolárov, čo je o 5 000 dolárov viac ako dostanú za kilogram zlata. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy