Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hádka v europarlamente. Podľa Junckera sú poslanci smiešni
Zdielať na

Hádka v europarlamente. Podľa Junckera sú poslanci smiešni

ŠTRASBURG / Medzi predsedom Európskeho parlamentu Antonion Tajanim a predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom Junckerom sa strhla hádka. Juncker sa totiž sťažoval na nízku účasť europoslancov v Európskom parlamente v deň, keď mali hodnotiť prvý polrok 2017.

Predseda Európskeho parlamentu vyzval Junckera, aby sa nestaral do vecí, do ktorých ho nič nie je. Juncker odkázal poslancom, okrem iného, že sú podľa neho úplne smiešni. 

Juncker sa najprv posťažoval, že sa mu zle pozerá na nízku účasť poslancov v Európskom parlamente v deň, keď mali zhodnotiť prvý polrok 2017 a vývoj situácie v EÚ počas čerstvo skončeného maltského predsedníctva. V pléne sedelo len niekoľko desiatok z celkového počtu 750 europoslancov, na čo Junkcer zareagoval slovami, že to poslanci "snáď nemyslia vážne".

Predseda Európskeho parlamentu Tajani mu na to odpovedal, že si vyprosí úctivejší tón voči poslancom. "Komisia nekontroluje parlament, je to naopak parlament, ktorý by mal kontrolovať komisiu," dodal šéf Európskeho parlamentu.

"Je tu len veľmi málo členov parlamentu, ktorí by mali kontrolovať komisiu. Ste smiešni," odvetil Juncker. Šéf komisie poľutoval prítomného maltského premiéra Josepha Muscata a vyslovil domnienku, že výsledky maltského predsedníctva nikoho nezaujímajú podľa všetkého preto, lebo Malta je malá krajina.

"Ak by Muscat bol Merkelová, čo je ťažko predstaviteľné, alebo Macron, čo je už ľahšie predstaviteľné, mali by sme tu dnes plno. Parlament je úplne smiešny," povedal Juncker.

Kde boli slovenskí europoslanci?

V pléne chýbali aj slovenskí europoslanci. "Často je to práve Juncker, ktorý začne nejakú debatu v pléne a potom odíde, lebo má iné povinnosti. Rovnako poslanci Európskeho parlamentu majú tento týždeň rôzne iné zasadnutia. Ja som prišla do parlamentu, keď diskusia prebiehala, ale mala som pracovnú skupinu," uviedla slovenská europoslankyňa Monika Beňová.

Eduard Kukan sa stretnutia v pléne tiež nezúčastnil: "Mal som iné stretnutie, mali sme hlavného vyjednávača Európskeho parlamentu pre brexit a informoval nás o tom, ako prebiehajú rokovania."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy