Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nemci očakávajú ďalšie teroristické útoky. Možných útočníkov sledujú
Zdielať na

Nemci očakávajú ďalšie teroristické útoky. Možných útočníkov sledujú

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecká kontrarozviedka počíta s ďalšími teroristickými útokmi islamistov v Nemecku. Vlani zaznamenala päť útokov, ďalších sedem pokusov o útoky sa buď nepodarili alebo sa im podarilo zabrániť.

Na tlačovej konferencii to v utorok uviedol šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Počet islamských fundamentalistov sa v Nemecku zvýšil na 10 100. 

Európa podľa Maassena zažíva od začiatku roka 2015 doposiaľ nepoznanú vlnu islamského terorizmu, keď ju zasiahlo najmenej 29 útokov. Päť z nich sa odohralo vlani v Nemecku, vrátane útokov na vianočný trh v Berlíne, ktorý si v decembri vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených. 

Podľa Maassena sa pritom nebezpečenstvo ďalších útokov rozhodne neznížilo, čo súvisí aj s väčšou ochotou teroristov používať násilie. Minister vnútra, Thomas de Maiziére (CDU), v tejto súvislosti hovoril o citeľnom posune od islamizmu k džihádizmu. 

Počet islamských fundamentalistov, z ktorých sa podľa Maiziéra v Nemecku stáva väčšina útočníkov, od roku 2015 do roku 2016 vzrástol o 1 350. Vo výročnej správe za minulý rok ich počet Spolkový úrad na ochranu ústavy vyčíslil na 9 700. Aktuálne už v Nemecku hovoria o čísle 10 100.

Tajné služby registrujú približne 680 islamistov, ktorí by podľa nich mohli spáchať útok. 

Viac informácií o minuloročnom teroristickom útoku v Berlíne nájdete v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy