Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Antikoncepcia má dramatický dopad na vodné zvieratá. Ryby strácajú plodnosť
Zdielať na

Antikoncepcia má dramatický dopad na vodné zvieratá. Ryby strácajú plodnosť

Archívna reportáž

EXETER / Vedci z Univerzity v britskom Exetere zistili, že 20 percent sladkovodných rýb sledovaných na päťdesiatich rôznych miestach vo Veľkej Británii vykazuje vysoko samičie znaky. Zistili aj, že potomkovia týchto rýb boli viac náchylní ku zmenám spôsobeným chemickými látkami.

Chemikálie, ktoré spôsobujú znepokojivé zmeny u rýb, sa dostávajú do vody často bežným splachovaním, píše denník Daily Mail. Ženský moč totiž obsahuje hormóny z antikoncepčných tabletiek, ako aj vedľajšie produkty z čistiacich prostriedkov, plastov a kozmetiky. Za zmeny v prirodzenom správaní rýb môžu aj antidepresíva. V čistiarňach odpadových látok identifikovali vyše 200 chemikálii, ktoré majú efekt podobný estrogénom.

Niektoré z chemikálií nespôsobujú len pohlavné zmeny, ale zasahujú nečakaným spôsobom aj fyziológiu rýb. Ide napríklad o oveľa menej agresívne správanie, ako aj znižovanie prirodzenej rivality, ktoré sú spojené s vábením samičiek. Tým pádom klesá pravdepodobnosť úspešného párenia. 

"Dokazujeme, že niektoré z týchto chemikálií môže mať oveľa ďalekosiahlejší dopad na zdravie rýb, ako sme čakali," vyjadril sa profesor Charles Tyler. Dopady chemikálií na ryby sú stále závažnejšou témou. Už v roku 2010 prišlo znepokojivé zistenie z USA, keď vyše 80 percent sledovaných rýb v rieke Potomac vykazovalo samičie vlastnosti, ako napríklad vajíčka v semenníkoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy