Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Blogerka dostala desať rokov za hanobenie vlády
Zdielať na

Blogerka dostala desať rokov za hanobenie vlády

Archívna reportáž

HANOJ / Vietnamskú blogerku odsúdili na desať rokov väzenia za hanobenie vlády, ktorého sa dopustila údajne vo svojich facebookových statusoch a v rozhovoroch pre zahraničné médiá. Podľa prokurátora populárna blogerka prekrúcala vládnu politiku a hanobila režim.

Populárna blogerka Mother Mushroom dostala trest odňatia slobody za články o ľudských právach, o environmentálnej katastrofe a o úmrtiach civilistov vo väzbe. Obvinenie zo šírenia propagandy proti komunistickej vláde sa vzťahuje k obsahu 18 zverejnených článkov a rozhovorov pre médiá ako Voice of America alebo Radio Free Asia.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh je 37-ročná blogerka a slobodná matka dvoch detí, známa tiež pod menom Mother Mushroom. Zároveň je spoluzakladateľkou blogerskej internetovej platformy. V článkoch písala o ľudských právach, o úmrtiach civilistov zadržaných v policajnej väzbe či o vypustení toxickej látky taiwanskou továrňou, čo spôsobilo jednu z najväčších environmentálnych katastrof vo Vietname, v dôsledku ktorej uhynuli tisícky rýb.

Quynh na súdnom procese obhajovala svoju nevinu a právo na slobodu prejavu. Jej odsúdenie pobúrilo médiá, ľudskoprávne organizácie a viaceré krajiny sveta. "Spojené štáty vyzývajú Vietnam, aby okamžite prepustil Mother Mushroom a všetkých ostatných väzňov svedomia, zároveň žiadajú, aby všetci ľudia vo Vietname mali právo slobodne vyjadriť svoje názory a mohli sa zhromažďovať bez strachu z potrestania," povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauert. Vietnamskí predstavitelia reagovali, že aktivistov súdia v súlade s miestnym právom.

Quynh zadržali v októbri minulého roku počas návštevy ďalších aktivistov vo väzení. V marci získala ocenenie za odvahu Women of Courage Award udeľované americkým ministerstvom zahraničia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy