Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Česku povolili držbu zbrane. Podľa poslancov ide o bezpečnosť krajiny
Zdielať na

V Česku povolili držbu zbrane. Podľa poslancov ide o bezpečnosť krajiny

Archívna reportáž

PRAHA / Občania Českej republiky majú právo držať a nosiť zbraň pre obranu štátu. Schválilo to 139 zo 168 poslancov. Táto zmena dá majiteľom legálne držaných zbraní možnosť zasiahnuť v prípade potreby k zaisteniu bezpečnosti krajiny. Zákon musí ešte schváliť Senát.

Motívom pre spísanie ústavného zákona bola aj európska smernica, podľa ktorej sa držba zbraní sprísňuje. "Ukážte mi jeden jediný teroristický čin na území Európy, ktorý by bol spáchaný legálne držanou zbraňou. Nechceme odzbrojovať občanov v dobe, keď sa v Európe zhoršuje bezpečnosť," uviedol minister vnútra Milan Chovanec, zástanca ústavného zákona.

Poslanci, ktorí návrh predložili spolu s jeho zástancami si od toho sľubujú väčšiu bezpečnosť občanov Českej republiky. 

Poslankyňa ODS Jana Černochová uviedla, že tento ústavný zákon síce európsku smernicu, ktorú označila za absurdnú, nezmení, ale môže napomôcť tomu, aby "nezmysly" v nej obsiahnuté nezasiahli legálnych držiteľov zbrane. 

Naopak, odporcovia tohto zákona tvrdia, že pre poslancov je povolenie držať a nosiť zbraň len vábením voličov. Podľa poslanca Jana Farského z hnutia Starostovia a nezávislí povinnosť zapracovať európsku smernicu do českého práva totiž ostane. 

Na to, aby zákon prešiel, bolo potrebné získať 120 hlasov. Proti boli deviati poslanci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy