Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zaľúbila sa do utečenca a pomohla mu utiecť, teraz jej hrozí vysoký trest
Zdielať na

Zaľúbila sa do utečenca a pomohla mu utiecť, teraz jej hrozí vysoký trest

CALAIS / Najskôr volila protiimgračnú stranu Marine Le Pen, potom ale spoznala utečenca z Iránu a zaľúbila sa do neho. Nakoniec mu pomohla ujsť do Veľkej Británie a teraz jej za to hrozí desaťročné väzenie. Zdravotná sestra z Francúzska dúfa, že ju súd nehodí do spoločného vreca s prevádzačmi a trest jej zmierni.

Beatrice bola spolu s nebohým manželom podporovateľkou Národného frontu Marine Le Pen. Dokonca pre ňu roznášala letáky. Potom jej však osud privial do cesty Mokhtara, učiteľa z Iránu a svet sa jej obrátil naruby. "Pozreli sme sa na seba a okamžite preskočila iskra. Nedalo sa proti tomu bojovať," hovorí Beatrice Huret.

Stretli sa v Calais, keď potreboval odviezť autom. Nasmeroval ju do známej džungle, nelegálneho tábora migrantov, ktorú dali neskôr úrady zbúrať. Tam prehodnotila všetky svoje doterajšie postoje a začala utečencom pomáhať. "Rozplakala som sa, keď som videla v akých podmienkach žijú," uviedla Beatrice.

Pomohla mu ujsť do Británie

Neskôr dostala ponuku, aby u seba dvoch migrantov ubytovala. Vtedy sa s Mokhtarom ešte viac zblížili. Jeho to však stále ťahalo do Veľkej Británie. Keď prišiel s nápadom zariskovať útek na malej loďke spolu s ďalšími dvomi utečencami, pomohla mu ju kúpiť. "Bola to malá loďka, a čakala ich nebezpečná cesta. To ráno som mu povedala zbohom, nie dovidenia. Bola som si istá, že sa už nikdy nestretneme," opisuje Beatrice.

Kým Mokhtar cestu prežil a teraz sa v Británii uchádza o azyl, Beatrice čelí obvineniu z nelegálneho prevádzačstva. "Netušila som, že následky môžu byť také hrozné. Súd by mal zobrať do úvahy, že som to urobila z lásky. Mal by zrušiť obvinenie, podľa ktorého som členkou organizovaného gangu. Nemôže ma hádzať do jedného vreca s prevádzačmi, ktorí zarábajú na nešťastí utečencov," hovorí. Súd sa začína v utorok, verdikt by mal padnúť budúci týždeň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy