Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Našli telo 16-ročného chlapca. Na pretekoch ho napadol medveď
Zdielať na

Našli telo 16-ročného chlapca. Na pretekoch ho napadol medveď

ALJAŠKA / V drsnej prírode Aljašky a Kanady sa podľa tam žijúcich Slovákov medveďovi čiernemu úplne vyhnúť nedá. A aj keď je najmenším druhom v tamojších končinách, môže to mať pre človeka fatálne následky. Tak ako pre 16 ročného bežca, ktorého pred niekoľkými dňami počas náročných aljašských pretekov usmrtil práve baribal.

Napriek tomu, že sa náročných vytrvalostných pretekoch neďaleko najväčšieho mesta Aljašky Anchorage zúčastnili stovky pretekárov a organizátorov, nikto si nevšimol zmiznutie 16 ročného Patricka Coopera. Chlapec však stihol poslať sms, že ho naháňa medveď.

Aj Slovák žijúci na Aljaške nám potvrdil, že stretnutie s baribalom nie je žiadna výnimočnosť.

"Netvrdím, že na neho narazíte každý deň. Ale aj moja manželka Silvia sa nedávno ocitla zoči-voči jednému. Delilo ich od seba približne 15 metrov. Pozerali sa jeden na druhého a medveď napokon odišiel," potvrdil Slovák, Marek Havran. 

V prípade mladého bežca sa tak nestalo. Záchranári ho našli mŕtveho a vzápätí sa potvrdilo, že ho má na svedomí medveď čierny, ktorého na rozdiel od toho nášho hnedého či grizlyho nesprevádza zlá povesť.

Baribal je v podstate mierumilovné zviera. Na Aljaške počas 130 rokov usmrtil iba 6 ľudí.

"A aj keď až 85 percent ich potravy tvorí vegetácia, stále treba mať na pamäti, že je to predátor. Navyše v období júna a júla má svoje obdobie párenia sa," povedala zoologička, Martina Nemčeková. 

Univerzálny návod ako sa správať, ak sa medveďovi ocitnete zoči voči, neexistuje.

"Ak na vás zaútočí baribal alebo vás prenasleduje, ostaňte stáť. Vezmite do ruky palicu alebo kamene a buďte pripravený bojovať," opisuje spôsob, ako sa chrániť pred medveďom, lesný strážca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy