Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Maďari chcú na školách zriadiť strelnice
Zdielať na

Maďari chcú na školách zriadiť strelnice

Archívna reportáž

BUDAPEŠŤ / Maďarská vláda navrhuje zriadiť na školách strelnice. Riaditeľom škôl už rozoslala dotazníky, v ktorých zisťuje či na to školy majú kapacity. Návrh vyvolal kritiku zo strany škôl, rodičov, ale aj zo strany opozičných politikov.

Maďarská vláda chce do škôl zaviesť strelnice. Úrad dohliadajúci na školstvo tvrdí, že strieľanie nemá nič spoločné s agresivitou a s násilím. Do škôl už rozoslali dotazníky, ktoré majú zistiť, či školy majú na výstavbu strelnice kapacity.

Plán vlády vyvolal veľkú kritiku. Stavajú sa proti nemu niektoré školy, rodičia aj opoziční politici. Klebersbergove centrum, inštitúcia, ktorá je predĺženou rukou maďarskej vlády dohliadajúcou na maďarské školstvo, však argumentuje, že "streľba je olympijským športom a nemá nič spoločné s agresivitou či násilím".

Centrum už rozoslalo riaditeľom maďarských škôl dotazníky, v ktorých sa ich pýta, či majú na výstavbu školskej strelnice kapacity a či by mali študenti o takúto aktivitu záujem. Kritiku z viacerých strán si nepripúšťajú. Na streľbu nahliadajú ako na olympijskú disciplínu, nie ako na násilie či agresiu.

"Je to bezpečný šport, je to jeden z olympijských športov, a je to jedna z disciplín, spomedzi ktorých si podľa tohto plánu budú môcť študenti vybrať," píše Klebersbergove centrum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy