Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ukrajinci sa dočkali. Do Schengenu môžu ísť bez víz
Zdielať na

Ukrajinci sa dočkali. Do Schengenu môžu ísť bez víz

UŽHOROD / Chce sa mi zakričať yes- takto sa dnes Ukrajincom prihovoril ich prezident Petro Poroschenko. Naši východní susedia sa dočkali toho, že na Slovensko aj do Európy budú môcť cestovať bez víz. Ukrajinu v nedeľu preto navštívil aj slovenský prezident Andrej Kiska. Priamo na hraničnom priechode Užhorod postavili obrovské dvere v tvare ukrajinského pasu.

Bezvízový styk platí iba pre Ukrajincov, ktorí vlastnia biometrický pas. "Zo strany Ukrajiny boli splnené sľuby a tie splnila aj Európska únia a tak to má byť," uviedol slovenský prezident Andrej Kiska.

"Každý Ukrajinec si teraz môže vypiť fantastickú kávu v Bratislave, urobiť si výlet do Varšavy či vidieť viedenskú operu," uviedol v príhovore prezident Ukrajiny Petro Porošenko.

Jednou z podmienok vstúpiť do schengenského priestoru je dostatočné množstvo prostriedkov na živobytie. Ukrajinci musia mať sumu 56 eur na osobu na deň pobytu. "Je to dosť pre bežného Ukrajinca. Je to napríklad mesačný dôchodok jedného dôchodcu," uviedla ukrajinská novinárka Gabriela Brovdiová.

Pri cestovaní napríklad do Maďarska musia Ukrajinci preukázať finančné zabezpečenie tri eurá na deň na osobu. "Slováci sú chcú od nás najviac. Nerozumieme, prečo," hovorí Ukrajinka Svetlana.

Polícia cestujúcich upozorňuje, aby sa v najbližších dňoch pripravili na hraničných priechodoch na zvýšené čakacie doby. "Polícia taktiež príjme adekvátne opatrenia, posilní všetky svoje zložky na hraničných priechodoch ale aj na cestách," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy