Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predstavitelia EÚ nevedia, kedy začnú rokovania o brexite
Zdielať na

Predstavitelia EÚ nevedia, kedy začnú rokovania o brexite

BRUSEL / Predseda Európskej rady Donald Tusk pripustil, že po britských parlamentných voľbách nie je zrejmé, kedy začnú rokovania o britskom odochode z EÚ. Podľa únijného vyjednávača pre brexit Michela Barniera by mali začať vo chvíli, kedy na ne bude Británia pripravená.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v Prahe serveru Politicko povedal, že EÚ je na začiatok rozhovorov pripravená a on osobne dúfa v skoré zostavenie novej britskej vlády. "Nemyslím, že veci sú teraz jednoduchšie, ale pripravení sme," uviedol. Pre denník Süddeutsche Zeitung ale doplnil, že neverí v skorý začiatok rozhovorov.

Tusk v prvej reakcii na britské hlasovanie upozornil, že je ale úplne jasný termín koniec týchto rozhovorov a na twitteri varoval pred tým, aby sa v dôsledku ich nezvládnutia obe strany rozišli bez dohody.

Barnier na rovnakej sociálnej sieti zdôraznil, že časový plán a pozícia EÚ je jasný. "Dajme hlavy dohromady a dosiahneme dohodu," napísal. Ide o prvú reakciu na štvrtkovú parlamentných volieb v Británii, ktorá zaznela od vysoko postavených predstaviteľov EÚ s priamym vplyvom na vyjednávanie o britskom odchode z Únie. Barnier doteraz uvádzal, že rozhovory medzi EÚ a Londýnom začnú od 19. júna.

Diplmatické zdroje agentúry ČTK oboznámené s prípravou rozhovorov uvádzajú, že ešte vo štvrtok, teda v deň britských volieb, počítala EÚ s tým, že by sa budúci týždeň odohrali prvé "rokovania o rokovaniach". Teda o praktickej stránke nastávajúcich rozhovorov - kde sa bude rokovať, s akou frekvenciou, kto s kým a kde sa presne stretne a nad akou konkrétnou agendou. V týždni po 19. júni sa malo začať skutočne vyjednávať. "Teraz nič nevieme," pripustil informovaný diplomat a upozornil, že jasnejšie to nebude ani do prvého stretnutia nového britského parlamentu.

Podľa europoslanca Guya Verhofstadta, ktorý je koordinátorom europarlamentu pre rokovanie o brexite, je výsledkom britských volieb ďalšou komplikáciou pre už tak dosť zložité rozhovory. Britská premiérka Theresa may dala podľa neho Británii vlastný gól rovnako ako jej predchodca David Cameron. Ten inicioval minuloročné referendum o odchode z Únie.

Najčítanejšie správy