Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
May: Vytvorím vládu, ktorá dá Británii istotu
Zdielať na

May: Vytvorím vládu, ktorá dá Británii istotu

LONDÝN / Konzervatívna strana vytvorí vládu, ktorá Británii poskytne istotu, ktorú krajina potrebuje viac ako inokedy. Po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II v Buckinghamskom paláci to viedla premiérka Theresa May. Nová vláda podľa nej Britániu prevedie brexitom a zaistí, aby bol pre krajinu úspechom.

​Istotu môže podľa premiérky Theresy May Británii dať len jej Konzervatívna strana a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), s ktorou chce May po štvrtkových parlamentných voľbách spolupracovať. Spolu s "priateľmi a spojencami" z DUP konzervatívci počas budúcich piatich rokov vytvoria krajinu, ktorá nikoho nenechá v štichu, povedala May v prejave pred svojim sídlom na Downing Street 10. krátko pred tým sa stretla s kráľovnou Alžbetou II., ktorá ju formálne poverila zostavením novej vlády.

"Naše dve strany mali mnoho rokov silný vzťah a to ma napĺňa dôverou, že budeme schopní spolupracovať v záujme celého Spojeného kráľovstva," uviedla premiérka, ktorá zrejme zostaví menšinový konzervatívny kabinet. Ten bude z poslaneckých lavíc podporovať desať zákonodarcov DUP.

"Nová vláda naplní vôľu britského ľudu a prevedie Britániu rokovaniami o odchode krajiny z EÚ," dodala May. Kabinet podľa nej zaistí Británii "nové partnerstvo" s EÚ a prosperitu v dlhodobom horizonte. S Bruselom chce May rokovať v rámci harmonogramu, ktorý si už dohodli. Rozhovory by tak mohli zaťať podľa plánu 19. jún. "A teraz do práce," zakončila svoj krátky prejav premiérka.

Štvrtkové predčasné voľby Konzervatívna strana síce vyhrala, prišla ale o väčšinu v Dolnej komore parlamentu. Podľa doterajších výsledkov získala vládna strana 318 kresiel v 650-člennom parlamente. Rozdeliť pritom ostáva už len jeden mandát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy