Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Porušovanie pravidiel v zahraničí vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Porušovanie pravidiel v zahraničí vás môže vyjsť draho

Archívne video

BRATISLAVA / Maximálne 38,07 eur zaplatí v Česku v blokovom konaní vodič, ktorý prekročí povolenú rýchlosť menej než o 30 km/h (v obci o 20). Pokuty za prekročenie rýchlosti približne o 20 km/h sú podobné aj v susedných štátoch, ale ten, kto sa vydá na prázdniny ďalej do Európy, mal by ručičku tachometra strážiť pozornejšie. Píše český portál ČT24.

V Rakúsku sú síce zákony k tým, ktorí idú o trochu rýchlejšie, pomerne benevolentné a policajti vyberajú pri prekročení rýchlosti o 20 km/h 35 eur, pri výraznejšom prekročení sa ide rádovo vyššie. Ako upozornil ÚAMK, hrozí pri prekročení rýchlosti o 50 km/h pokuta až 2 180 eur v správnom konaní.

Len o trochu nižší je trest za výrazné prekročenie rýchlosti vo Francúzsku, kde hrozí pokuta 1 500 eur, naviac ale ide aj o trestný čin a hrozí zaň štvrť roka väzenia. Prísne všetky pokuty za prekročenie rýchlosti v Taliansku, kde "základné" prekročenie rýchlosti o menej ako 10 km/h pokutuje až 168 eurami a najmenej 41 eurám. Ten, kto ide na stovke stopäťdesiatt, potom zaplatí najmenej 821 eur, ale pokuta môže tiež prekročiť tri tisícky eur.

Niekoho by mohli zaskočiť aj zahraničné tresty za jazdu na červenú. Ak na ňu prefrčíte vo Veľkej Británii, zaplatíte tisíc libier 1 152 eur. V Nemecku napríklad 90 200 eur, píše český portál ČT 24.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy