Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Za pokus o znásilnenie ženy pri nočnej službe dostal policajt podmienku
Zdielať na

Za pokus o znásilnenie ženy pri nočnej službe dostal policajt podmienku

Archívna reportáž

PRAHA / Dvojročnú podmienku uložil Mestský súd v Prahe policajtovi, ktorý sa počas nočnej služby pokúsil na pražskej hlavnej vlakovej stanici znásilniť okoloidúcu ženu a potom jej ukradol telefón. Policajt bol už predtým niekoľkokrát trestaný, okrem iného pre alkohol.

Incident sa stal vlani 17. januára tri hodiny po polnoci na ulici Španielska, ktorá vedie nad železnicou. Z večierku sa tadiaľ vracala tridsaťpäťročná žena. Chcela sa prejsť zasneženým nočným mestom, preto chvíľu predtým vystúpila z taxíka.

Policajtom neskôr opísala, že k nej prišiel muž a pýtal sa jej na cestu k stanici. Keď mu ju vysvetlila, spýtal sa jej vulgárne na sex. Pohrozila mu privolaním polície a chcela odísť.

"Keď sa vzápätí otočila, videla, že obžalovaný mal ruku v rozkroku v nohaviciach, potom ju vybral a rozbehol sa k nej. Keď poškodenú dobehol, strčil do nej rukami, v dôsledku čoho po udretí do hlavy o stenu domu spadla na zem na chrbát, pričom sa jej v pokľaku snažil roztiahnuť nohy," píše sa v rozsudku.

Žena sa ubránila kopaním, takže násilník nakoniec odišiel. Predtým zobral mobil, ktorý napadnutej žene pri útoku spadol. Kriminalisti so ženou zostavili podobizeň páchateľa a rozoslali ju na policajné stanice. Policajti jednej z nich v zobrazenom útočníkovi identifikovali jedného zo svojich kolegov, ktorý mal v čase napadnutia službu.

Obeť potom podpraporčíka okamžite spoznala pri tzv. rekognícii. Zistenie, že jej ublížil policajt, ňou otriaslo. Na súde uviedla, že sa jej robí zle, kedykoľvek zbadá uniformovaného človeka. Bojí sa vychádzať von a musí chodiť k psychológovi.

Policajt svoju vinu popieral. Obvodný súd pre Prahu 2 a následne mestský súd ale dospeli k záveru, že páchateľom jednoznačne bol. Okrem výpovede napadnutej ženy ho usvedčili výsluchy kolegov a odpočúvanie telefónu, z ktorých vyplynulo, že mal dosť času i osobných skúseností na to, aby sa mohol v čase incidentu prezliecť z uniformy a nepozorovane - a nedovolene - odísť zo stanice, kde mal strážiť.
Za pokus o znásilnenie a za krádež uložil obvodný súd mužovi najprv maximálnu, teda trojročnú podmienku s päťročnou skúšobnou dobou. Odvolací senát mu teraz podmienečný trest znížil na dva roky s trojročnou skúšobnou dobou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy