Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Muž sa zrútil, keď zistil, že si v aute uvaril psov
Zdielať na

Muž sa zrútil, keď zistil, že si v aute uvaril psov

PETERBOROUGH / Muž z anglického mesta si odskočil zacvičiť a svojich troch stafordšírskych bulteriérov zatiaľ nechať zatvorených v aute. Zdržal sa a zatiaľ sa vyčasilo. Keď sa po piatich hodinách vrátil, v rozpálenom aute našiel dvoch mŕtvych a jedného umierajúceho psa.

Jonathan Theobald sa neskôr priznal, že mu ani nenapadlo, že niečo jeho psom hrozí, píše portál Daily Mail. No keď sa 66-ročný muž vrátil z posilňovne zistil, že sa fatálne mýlil. Traja stafordi, Daisy, Rascal a Mitch, ostali v aute bez vody a vetrania. Keď sa onedlho po Jonathanovom odchode vyčasilo, slnko rozpálilo interiér auta na vyše 40°Celzia. Psi sa zúfalo snažili dostať von z auta, celý interiér dodriapali. Nepodarilo sa. 

Keď majiteľ prišiel k autu, zrútil sa. Zúfalo sa snažil pomôcť aspoň sučke Daisy, no aj tá na následky prehriatia organizmu uhynula. Muža obvinila britská Kráľovská spoločnosť pre prevenciu krutosti na zvieratách (RSPCA)  zo spôsobenia utrpenia psom, ktoré im spôsobilo smrť. Takmer rok po incidente našiel Jonathan silu, aby o tragédii rozprával, no neubránil sa slzám. "Príšerne som sa zmýlil. Veľmi som podcenil počasie," priznáva. Smrť psov mala veľmi negatívny dopad na jeho psychiku, aj vzťahy v rodine.

V spolupráci s RSPCA nakrútil video, kde varuje majiteľov zvierat pred ľahkomyseľnosťou, keď zvažujú, že svoje zviera nechajú v aute, kým si odbehnú niečo vybaviť. Odsúdili ho na 18 týždňov väzenia s odkladom na dva roky a príkazom zaplatiť vyše 2000 eur. "Nehovorím, že si to nezaslúžim, no na prvom mieste mi najväčšiu bolesť spôsobuje strata psov," priznal Jonathan. "Náš dom je bolestne prázdny, nemáme psov a je to moja vina. Moja nedbanlivosť ich zabila," dodáva v slzách vo videu. 

Video je súčasťou kampane RSPCA "Psi v rozpálených autách zomierajú". Každoročne urobia túto chybu tisíce ľudí, len v roku 2016 zaznamenali v Británii vyše 7000 núdzových hovorov, keď ľudia nahlásili zvieratá zavretí v aute. Dúfajú, že smutný Jonathanov príbeh bude pre ľudí mementom hroziaceho nebezpečenstva, keď by zvažovali, že svoje zvieratá zanechajú v aute počas slnečného dňa. "Nikto si nemyslí, žeby sa mu to mohlo stať. Ani Jonathanovi nikdy nenapadlo, že sa mu to stane," hovorí inšpektor RSPCA, Justin Stubbs, ktorý vyšetroval úmrtie Jonathanových psov. 

Pozrite si krátke video ku kampani:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy