Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rómsku ženu po pôrode sterilizovali. Dostala odškodné 16 tisíc eur
Zdielať na

Rómsku ženu po pôrode sterilizovali. Dostala odškodné 16 tisíc eur

Archívne video

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Rómska žena a o zákroku dozvedela až po pôrode. V roku 2005 sa obrátila na súd a žiadala spravodlivosť. Tej sa dočkala, v piatok jej priznali nemalé finančné odškodnenie. Ide o druhý prípad na Slovensku, keď súdy v plnom rozsahu vyhoveli podobnej žalobe. Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné.

Poškodená rómska žena bola sterilizovaná v roku 1999 počas pôrodu svojho druhého dieťaťa, ktorý bol vedený cisárskym rezom. O vykonaní sterilizácie ju personál nemocnice v Krompachoch neinformoval a nedala na ňu informovaný súhlas. O tom, že bola sterilizovaná, sa dozvedela až po vykonaní zákroku. V roku 2005 sa poškodená obrátila na súd v Spišskej Novej Vsi, ktorý o žalobe rozhodoval opakovane, pričom jeho rozsudky boli viackrát odvolacím súdom zrušené.

Na spravodlivosť treba čakať

Právna zástupkyňa poškodenej ženy Vanda Durbáková vyhlásila, že rozhodnutie je v súlade s domácimi i medzinárodnými právnymi predpismi na ochranu ľudských práv. „Je však alarmujúce, že domôcť sa spravodlivosti trvalo poškodenej žene také neuveriteľné množstvo rokov a že Okresný súd v Spišskej Novej Vsi dokázal za to obdobie vyprodukovať toľko nezákonných rozhodnutí. Dúfam, že aj aktuálne súdne rozhodnutie prispeje k lepšej ochrane ľudských práv zo strany slovenských súdov do budúcna,“ uviedla v stanovisku Poradne pre občianske a ľudské práva Durbáková. Poškodenej žene bude nakoniec vyplatená suma 16 tisíc eur.

Poradňa pre občianske a ľudské práva je mimovládna organizácia so sídlom v Košiciach, založená v roku 2001, ktorá prostredníctvom svojich aktivít presadzuje obhajobu ľudských práv na Slovensku. Od roku 2005 poskytovala bezplatnú právnu pomoc aj spomínanej nezákonne sterilizovanej Rómke.

Aj iné mamičky majú zlé skúsenosti s pôrodnou starostlivosťou v nemocniciach. Podľa rôznych organizácií tam porušujú ľudské práva mamičiek. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy