Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mt Everest: Pri výstupe zomrel americký horolezec. Túto sezónu je to už tretí život
Zdielať na

Mt Everest: Pri výstupe zomrel americký horolezec. Túto sezónu je to už tretí život

Archívne video

KATHMANDU / Skupina šiestich horolezcov sa blížila k poslednému výstupu na vrch sveta. Vybrali si nekomerčnú trasu, ktorá vedie cez Balkón. Podľa expertov ide o jeden z najťažších úsekov, ktorý bez kyslíka prežili iba dvaja Slováci.

Ako informoval manažér základného kempu, dôvod smrti sa ešte vyšetruje. Podľa portálu The Himalayan bol horolezec súčasťou 15-člennej expedície, ktorú viedol Dan Mazur a na mieste tím Everest Parivar Treks. 

Oblasť smrti

Murari Sharma, výkonný riaditeľ spoločnosti Everest Parivar Treks, uviedol, že od začiatku tohto rána dostal od manažéra základného tábora správu o smrti horolezca pri Balkóne na vrchu Everest. "Podrobnosti ešte treba zistiť," povedal. Horolezci často považujú oblasť Balkónu za oblasť smrti.

Facebook - Everest High Way

​Ďalšieho hľadajú

Od štvrtka hľadajú nejaké stopy po indickom horolezcovi z tej istej expedície. Ravi Kumar sa mal stratiť pri zostupe tiež v oblasti Balkóna po tom, ako zdolal Everest o 1:25 miestneho času. Jeho sprievodcu našli v bezvedomí s vážnymi omrzlinami kempe C4. Kontakt medzi sebou stratili pri zostupe. Po horolezcovi vyhlásili pátranie. 

Túto sezónu ide už o tretie úmrtie. Horolezec Min Bahadur Sherchan zomrel v základnom tábore 6. mája, zatiaľ čo známy švajčiarsky horolezec Ueli Steck stratil svoj život pri nehode v regióne Mt Everest 30. apríla.

O život bojuje aj Slovák

V kritickom stave a s vážnymi omrzlinami je v C4 aj slovenský horolezec Vlado Štrba, ktorý sa na výstup rozhodol ísť bez kyslíkových zásob. Vo výške asi 8 700 sa musel otočiť a vrátiť späť. Už aj minulý rok sa pokúšal o zdolanie Everestu aj s kolegom Zoltánom Pálom. Pri výstupe ich zastihla silná búrka a potom lavína, ktorá Pálovi poranila oči a spôsobila snežnú slepotu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy