Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V centre Ríma došlo k výbuchu. Nálože boli medzi dvomi autami
Zdielať na

V centre Ríma došlo k výbuchu. Nálože boli medzi dvomi autami

RÍM / V blízkosti budovy pošty v centre Ríma nastal dnes výbuch, pri ktorom bolo poškodené auto. Podľa predbežných informácií k zraneniu ľudí nedošlo, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

Centrom Ríma otriasli dve explózie. Podomácky vyrobené nálože ktosi umiestnil medzi dve vozidlá zaparkované pri miestnej pošte. Kriminalisti sa domnievajú, že za útokom by mohli stáť anarchisti.

Ich cieľom nebolo zabíjať, ale upriamiť na seba pozornosť - to je hypotéza, s ktorou pracujú talianski vyšetrovatelia. Dve nálože v zatiaľ neznámy páchateľ umiestnil medzi zaparkované autá, ktoré dva výbuchy poškodili.

"Zaduneli dve explózie, jedna slabšia a druhá silná. Vydesilo nás to a tak sme vybehli z kaviarne. Videli sme šľahajúce plamene a kúdol dymu. Keď sme podišli bližšie, boli vidieť menšie škody," hovorí pracovníčka kaviarne. 

Horľavé a výbušné látky páchateľ nalial do plastových fliaš. Zrejme išlo o benzín. Fľašu následne doplnil strojca kuchynským časovačom. Najprv vybuchla prvá a následne druhá nálož. V okolí pošty našťastie nebolo v čase výbuchov veľa ľudí.

"Neďaleko explózie bola jedna žena - našťastie ju výbuchy nezranili a nepoškodili ani okolité autá. Pracovníčka pošty vybehla von s hasiacim prístrojom, ale vtedy už prichádzali hasiči."

Tí to na miesto činu nemali ďaleko. Požiarna stanica sa nachádza naproti úradu. Pôvodné informácie hovorili, že išlo o listové bomby, až privolaní vyšetrovatelia upresnili druh náloží.

Taliansko od 10. mája dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so všetkými susednými krajinami. Stalo sa tak v súvislosti s rokovaním ministrov hospodárstva krajín G7, ktoré sa uskutoční 11.-13. mája v Bari, ako aj so summitom krajín G7. Ten sa uskutoční v sicílskej Taormine 26. a 27. mája.

Dočasne obnovené kontroly na talianskych hraniciach potrvajú do 30. mája.

Znovuzavedenie kontrol sa týka cestovných dokumentov osôb vstupujúcich na talianske územie, a to v miere ako pred nadobudnutím platnosti Schengenskej zmluvy. Pasažieri cestujúci lietadlami musia rátať s včasnejším príchodom na letiská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy