Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Islamský štát v Afganistane je bez vodcu
Zdielať na

Islamský štát v Afganistane je bez vodcu

Archívna reportáž

KÁBUL / Šéf Islamského štátu v Afganistane je údajne mŕtvy. Zdroje sa odvolávajú na prehlásenie afgánskeho prezidenta Ašrafa Ghaního.

Príslušníci afgánskych špeciálnych síl údajne zabili šéfa Islamského štátu v Afganistane Abdula Hasiba. Prehlásil to afgánsky prezident Ašraf Ghaní.

Hasib bol menovaný za šéfa Islamského štátu v Afganistane po tom, ako jeho predchodca Háfiz Saíd zahynul pri nálete amerického bezpilotného lietadla, uvádzajú České noviny.

Predpokladá sa, že práve Hasib stál za nariadením série pozemných útokov, vrátane napadnutia hlavnej vojenskej nemocnice v Kábule. Pri tomto útoku sa skupina ozbrojencov prezliekla za lekárov.

BBC uvádza, že pri spomínanom útoku zomrelo viac ako 30 ľudí. Podľa nich bol Hasib zabitý pred desiatimi dňami pri operácii vedenej afgánskymi špeciálnymi silami vo východnej provincii Nangarhár. 

Islamský štát, hnutie, ktoré ovláda rozsiahle územia v Iraku aj v Sýrii je podľa informácií stále aktívnejšie v Afganistane a v susednom Pakistane. Postupne sa k nemu hlásia aj extrémisti, ktorí sa doteraz hlásili k Talibanu alebo k teroristickej organizácii Al-Káida.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy