Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Princ Philip sa sťahuje z verejného života
Zdielať na

Princ Philip sa sťahuje z verejného života

Archívna reportáž

LONDÝN / Buckinghamský palác oznámil, že princ Philip už od jesene nebude jednou z hlavných osobností britskej kráľovskej rodiny. V tomto rozhodnutí ho podporuje aj kráľovná Alžbeta II.

Princ Philip sa sťahuje z verejného života a nebude už viac vykonávať záležitosti spojené s kráľovským dvorom.

Vojvoda z Edinburghu, známy svojimi bonmotmi, zanechá svoje povinnosti už na jeseň tohto roka. Rozhodol sa tak sám princ Philip a kráľovná ho v tom plne podporuje.

Do augusta sa ešte princ zúčastní naplánovaných udalostí, no nové pozvánky už prijímať nebude. Ako patrón, prezident alebo člen viac ako 780 organizácií  ostáva a bude pokračovať v spolupráci s nimi.

Záverom dnešného zhromaždenia v Buckinghamskom paláci teda je, že princ Philip už nebude hrať aktívnu úlohu v kráľovských záležitostiach.

Buckinghamský palác na štvrtok zvolal mimoriadnu schôdzku vedenia personálu britskej kráľovnej Alžbety II. Na rokovanie pozvali dvorných činiteľov zo všetkých kráľovských rezidencií z celej krajiny. Téma schôdzky najskôr nebola známa. Britské médiá špekulovali o tom, či nepôjde o informácie o zdravotnom stave kráľovnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy