Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Monacké knieža na Slovensku. Kiska mu ukázal ekokapsulu
Zdielať na

Monacké knieža na Slovensku. Kiska mu ukázal ekokapsulu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nestáva sa často, že Slovensko navštívi vrcholný predstaviteľ krajiny, ktorá je rozlohou aj počtom obyvateľov výrazne menšia ako tá naša. V utorok sa to stalo. Na dvojdňovú oficiálnu návštevu k nám prišiel Albert II., monacké knieža. Stretol sa s prezidentom Kiskom, premiérom Ficom a pozrel si aj pamätník Brána slobody pri devínskom hrade.

Monacké knieža Albert II. na Slovensko pricestoval na prvú oficiálnu návštevu. Našu krajinu už navštívil aj v minulosti a Andrej Kiska je v poradí tretím slovenským prezidentom, s ktorým sa stretol. "Jeho výsosť už bola na Slovensku dvakrát, v roku 2002 a 2006 a veľmi príjemne ma prekvapila jeho znalosť, ako si pamätá Vysoké Tatry a Banskú Štiavnicu," povedal prezident Andrej Kiska.  

"Naše vzťahy sú dlhodobé, existujú prakticky od roku 1994. V tom roku som po prvýkrát navštívil Slovensko, ešte ako nástupca na kniežací trón. Do Bratislavy som sa vrátil ešte v roku 2006, keď som sa zúčastnil na festivale dokumentárnych filmov," spomína Albert II.

S prezidentom sa knieža rozprávalo aj o inováciách, vrátane moderných slovenských vynálezov. "Som veľmi rád, že knieža Albert II. bol osobne na prezentácii nášho aeromobilu nedávno v Monaku. Jeho výsosť je v celom svete známa ako vášnivý bojovník za ochranu životného prostredia, preto som predstavil aj ekokapsulu, energeticky nezávislú a ľahko prenosnú bytovú jednotku," dodáva Kiska.

Albert II. sa na úrade vlády stretol aj s premiérom Ficom. Potom sa zúčastnil na slovensko-monackom ekonomickom fóre, pozrel si pamätník Brána slobody na Devíne a čaká ho ešte večera s prezidentom. Na Slovensku pobudne do stredy. V utorok večer už chce byť doma v Monaku a sledovať futbalový zápas, v ktorom ako pevne verí, vyhrá monacký tím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy