Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ruskí študenti nesmú sympatizovať s opozíciou
Zdielať na

Ruskí študenti nesmú sympatizovať s opozíciou

Zdroj: ISIFA

MOSKVA / Riaditelia ruských škôl majú vyvíjať tlak na študentov, ktorí sa zaujímajú o činnosť opozície alebo sa priamo zúčastňujú protivládnych protestov. O niekoľkých takýchto prípadoch už ruské médiá informovali. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy jedného študenta už zo školy vylúčili, ďalším sa vyhrážajú alebo ich posielajú k detským psychológom. Dianie na školách v stredu kritizoval i Andrej Klišas, šéf ústavného výboru Rady federácie, hornej komory parlamentu.

"Chcel by som pripomenúť, že občasná pozícia nie je dôvodom pre zahájenie disciplinárneho riadenia alebo trestanie študentov," povedal Klišas. Na sociálnych sieťach a v médiách sa objavili prípady, kedy trestami kvôli záujmu o činnosť opozície hrozili napríklad študentom z Ufy, Jekaterinburgu, Vladimíru, Kalugy a ďalších ruských miest.

Dvaja študenti strednej školy v Samare zverejnili audiozáznam rozhovoru so školským psychológom, za ktorým ich poslala triedna učiteľka. Chlapca počula hovoriť o opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom. Podľa študentov s nimi psychológ najprv diskutoval napríklad aj o korupcii. Nakoniec ich však požiadal nehovoriť o Navaľnom v budove školy a stretnutie zakončil vetou: "Je škola, nie je Alexej Navaľnyj." Podobnú besedu so psychológom vraj mali i ďalší študenti. 

kaliningradského vojenského učilišťa vylúčili študenta za účasť na protivládnych protestoch. Ich účastníci požadovali, aby prezident Vladimir Putin na budúci rok po štvrtýkrát nekandidoval na post hlavy štátu. Podľa serveru NEWSru riaditeľku učilišťa prekvapilo, že protestov sa zúčastnili i niektorí študenti. "Putin je predsa vrchný veliteľ ozbrojených zložiek. Sedemdesiat percent našich absolventov pritom ďalej študuje na vyšších vojenských školách. Je treba zvážiť, komu je možné veriť," komentovala svoje rozhodnutie. 

Žiakom školy vo Vladimíre zástupkyňa riaditeľa zase pohrozila odobraním od rodín a umiestnením v detskom domove kvôli účasti na akciách opozície. Podľa Echa Moskvy vyučujúcim žiakov povedala, že nemajú právo na prejavy nesúhlasu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy