Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska komisia odmietla zrušiť bezvízový styk so Spojenými štátmi a Kanadou
Zdielať na

Európska komisia odmietla zrušiť bezvízový styk so Spojenými štátmi a Kanadou

BRUSEL / Európska komisia v utorok odmietla zrušiť bezvízový styk so Spojenými štátmi a Kanadou. K opätovnom zavedení vízovej povinnosti pre občanov dvoch severoamerických krajín ju pred časom vyzval Európsky parlament, pretože oba štáty víza od občanov niektorých členských krajín EÚ požadujú. Svoje rozhodnutie komisie zdôvodnila tým, že urobila pokrok v riešení sporu, a zavedenie vízovej povinnosti by tak bolo kontraproduktívne.

Spojené štáty požadujú víza od občanov piatich členských krajín EÚ, ktoré nespĺňajú požiadavky stanovené pre zavedenie bezvízového styku. Sú to Bulharsko, Rumunsko, Poľsko, Cyprus a Chorvátsko. Kanada zatiaľ bráni vo vstupe bez víza do krajiny určitým skupinám občanov Bulharska a Rumunska.

Európska komisia podľa utorkového vyhlásenia pre víza "znovu nadviazala kontakty s novou americkou administratívou". Kanada zrušila víza pre niektoré skupiny občanov Rumunska a Bulharska v pondelok a zaviazala sa zrušiť vízové ​​obmedzenia úplne od prvého decembra, uviedla EK.

"Dialóg s našimi strategickými partnermi je tým správnym spôsobom, ako sa posunúť vpred. Sme na dobrej ceste," uviedol na tlačovej konferencii eurokomisár pre otázky vnútra Dimitris Avramopulos.

Na zrušenie bezvízového styku s USA a Kanadou v marci Európsku komisiu vyzval Európsky parlament. Podľa európskych pravidiel by EK mala rozhodnúť o ukončení bezvízového styku s krajinami, ktoré neumožňujú vstup na svoje územie bez víz všetkým občanom EÚ, do dvoch rokov od prvého upozornenia. Washington takéto upozornenie od EK dostal už v apríli 2014. V apríli 2016 však Európska komisia nič neurobila. Podľa nedávnej rezolúcie europarlamente je ale komisia na základe európskeho práva povinná zaviesť protiopatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy